StoryEditor

Prosperita závisí od partnerského dialógu

10.01.2002, 23:00

---Ako hodnotíte svoj úspech v 2. kole regionálnych volieb?

-- Víťazstvo vo voľbách predsedu nitrianskeho samosprávneho kraja je pre mňa povzbudením aj vzhľadom na to, že občania mi dali najvyššiu dôveru v oboch kolách. Zároveň je tento úspech aj veľkou výzvou, pretože je to len začiatok dlhej a náročnej cesty, v strede ktorej stojí občan a jeho aktuálne problémy. Už počas predvolebných mítingov som všade zdôrazňoval, že ekonomická prosperita regiónu bude závisieť najmä od konsenzu v regionálnom parlamente. Bez dohody zúčastnených strán sa dopredu nepohneme, a preto je mojím hlavným zámerom konštruktívna spolupráca v prospech občanov.

---Čo podľa vás mobilizovalo voličov na vyššiu účasť vo voľbách predsedu VÚC ?

-- Viackrát sa nám podsúvalo, že sme počas kampane operovali s takzvanou maďarskou kartou. Nemôžem s tým súhlasiť, pretože v žiadnom prípade sme sa nesnažili viesť konfrontačnú kampaň na etnickom princípe. Absolvoval som viac ako 50 stretnutí s voličmi a všade som sa snažil predovšetkým vysvetľovať, čo tieto voľby prinesú občanom, a aké kompetencie majú poslanci samosprávneho kraja. Zdôrazňoval som, že jedine spoluprácou všetkých zainteresovaných sa nám podarí pozdvihnúť hospodársku a zároveň sociálnu úroveň kraja.

---Ako si predstavujete spoluprácu s poslancami SMK, ktorí získali v regionálnom parlamente väčšinu?

-- Samozrejme, že to nebude ľahká úloha, ale všetko závisí od ochoty vzájomne spolupracovať na spoločných cieľoch v prospech celého kraja. Občanom slovenskej i maďarskej národnosti ide v podstate o to isté -- aby mali lepší a spokojnejší život v prostredí, kde žijú. Na tejto platforme sa zhodneme aj s poslancami SMK, ktorí určite nemajú záujem o rozpory, ale o partnerský dialóg na témy dôležité pre celý región. Z tohto pohľadu sú akékoľvek pokusy o jednostranný tok financií a ekonomickú podporu len niektorých okresov scestné a vopred odsúdené na neúspech.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/verejna-sprava, menuAlias = verejna-sprava, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 18:17