StoryEditor

Je "vaša" cestovka poistená?

12.07.2002, 00:00

Chystáte sa na dovolenku a chcete vedieť, či tá "vaša" cestovná kancelária, ktorú ste si vybrali pre splnenie vášho rodinného dovolenkového sna, je poistená proti insolventnosti a úpadku? Chcete sa uistiť, že si nemusíte robiť pred dlho plánovanou cestou zbytočné obavy? Priebežne aktualizovaný zoznam tých cestovných kancelárií, ktoré sú poistené proti úpadku u jednotlivých poistiteľov, je zverejnený na základe podkladov zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií na webovej stránke Slovenskej obchodnej inšpekcie http://www.soi.sk/rspotreb/zoznam/zoznam.htm.
Začiatkom júla bolo podľa tohto zoznamu poistených dovedna 279 slovenských cestovných kancelárií. Z nich najväčší počet v poisťovni Union, ktorá poistila 178 cestoviek, Slovenská poisťovňa 87, poisťovňa Kooperativa 12 a Uniqa dve cestovné kancelárie. Z desiatich poisťovní, ktorým Úrad pre finančný trh ešte v januári odobril všeobecné poistné podmienky, a teda môžu ponúkať poistenie pre prípad úpadku cestovnej kancelárie, využili cestovné kancelárie ponuku na poistenie len štyroch poisťovní.
Ako povedala pre HN generálna riaditeľka Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Jana Kozubová, podľa odhadu ministerstva vnútra bolo na Slovensku vydaných na služby súvisiace s prevádzkou cestovných kancelárií okolo 2 500 živností. Z toho len v Bratislave okolo 1 000. Do začiatku októbra má ministerstvo termín zmapovať a preveriť, či všetky subjekty s takýmto živnostenským oprávnením skutočne aj uvedenú živnosť vykonávajú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 08:47