StoryEditor

V Levoči lieta horúci zemiak

16.01.2002, 23:00

Zamestnávateľom 170 zamestnancov Strojární LS, a. s., Levoča je naďalej spoločnosť Strojárne LS (hoci jej predstavitelia tvrdia opak). Konštatoval to právny zástupca Tatravagónu, s. r. o., JUDr. Jaroslav Sidor. Právne účinky zlúčenia Strojární LS a Tatravagónu totiž podľa neho vôbec nenastali. Rozhodnutia Okresného súdu v Prešove o ich zlúčení a o výmaze Strojární LS z obchodného registra nenadobudli právoplatnosť. Zdôraznil, že návrh na výmaz Strojární LS a návrh na zápis zmien s Tatravagónom boli vzaté späť. Všetky súvisiace právne úkony sú teda od počiatku neplatné. Rovnako aj všetky dohody o zmene pracovnej zmluvy, ktoré boli uzatvorené s pracovníkmi.
Zamestnanci strojární chodia do práce napriek tomu, že im ju nikto už od januára nezadáva. Na otázku HN, kde treba hľadať hlavného vinníka tohto stavu, J. Sidor označil Strojárne LS. Tie totiž "pri uzatváraní podmienok zlúčenia neinformovali o tom, že na Krajskom súde v Košiciach prebieha spor, v ktorom správkyňa konkurznej podstaty Levočských strojární, a. s., žaluje Strojárne LS a odporuje právne úkony. Na ich základe Strojárne LS nadobudli časť aktív od Levočských strojární v konkurze."
Ako pre HN uviedli zástupcovia Tatravagónu, tieto udalosti zbytočne nepriaznivo poškodzujú dobré meno ich firmy. Štatutárny zástupca Strojární LS Ing. Peter Petrovič vidí istú možnosť v nových záujemcoch zo Slovenska, ktorí by celú výrobu v Levoči oživili aspoň v sortimente, čo fabrika vyrábala. Majú i nový výrobný program. Ako pre HN uviedol, snaží sa, aby sa situácia riešila čo najrýchelejšie. Interes potenciálneho záujemcu, ktorý by rozbehnutím strojárskej výroby mohol vytvoriť okolo 200 príležitostí, potvrdil HN aj člen Rady OZ KOVO Jozef Balica.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:15