StoryEditor

Otvárame dvere zahraničným investíciám

20.11.2003, 23:00
Pre príchod zahraničných investícií, bez ktorých nie je možné dosiahnuť trvalo udržateľný ekonomický rast, je podľa ministra hospodárstva Pavla Ruska potrebné urobiť žičlivé podnikateľské prostredie.

Investičné stimuly, ktoré otvárajú dvere zahraničným investíciám, si Slovensko dnes ešte nemôže dovoliť odmietať, povedal včera na HNClube -- klube Hospodárskych novín vicepremiér a minister hospodárstva Pavol Rusko. V diskusii odmietol názor, že by investičné stimuly krivili podnikateľské prostredie. Podľa neho sú okrem iného aj prejavom spoluúčasti štátu na projekte zahraničného investora.
Za jeden z najväčších impulzov a investičných stimulov označil Rusko 19-percentnú rovnú daň a aj nový Obchodný zákonník, ktorý znižuje vstup do podnikateľskej oblasti na päť dní. Spomenul aj prípravy na zrušenie rôznych ďalších bariér, ktoré brzdia a spomaľujú vstup do podnikateľského prostredia. "Kvalita ekonomického prostredia je rozhodujúcou pre rozvoj a vstup zahraničných, ale i domácich investorov," podčiarkol Rusko.
Bez zahraničných investícií nie je podľa neho možné dosiahnuť trvalo udržateľný ekonomický rast, a preto treba urobiť maximum na dosiahnutie priaznivého a žičlivého podnikateľského prostredia.
"Na Slovensku bude výrazne lepšie vtedy, keď sa bude dariť lepšie tým, ktorí zdroje tvoria, než tým, ktorí ich rozdeľujú, vrátane politikov," povedal. Štát podľa jeho slov toho tvorí veľmi málo, ale veľa berie a veľa rozdeľuje. "Chceme, aby zásadne rozdeľovali tí, ktorí vlastnia to, čo vyrobili. To nie je bezbrehá podpora len bohatých podnikateľov. Čím budú bohatší podnikatelia, tým budú bohatší aj ich zamestnanci. Som presvedčený, že éra tunelárov je pomaly, ale isto za nami," podčiarkol Rusko. Podľa neho sa trh postupne očistí a bude prístupný pre tých, ktorí chcú zdroje tvoriť z vlastného rozhodnutia, pretože budú vlastníkmi týchto zdrojov a budú ich aj prerozdeľovať.

01 - Modified: 2002-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ISPA podporí projekty podnikov vodární a kanalizácií 02 - Modified: 2002-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Maďarsku pripravujú zmenu krajanského zákona
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 14:59