StoryEditor

Poistenie auta zmierni dôsledky

27.11.2003, 23:00
Nehodovosť na slovenských cestách je čoaraz vyššia, nehovoriac už o množstve ukradnutých áut v priebehu jedného dňa. Povinné zmluvné poistenie, ktoré si každý motorista musí podľa zákona uzavrieť, však v prípade vami spôsobenej nehody kryje len škody vzniknuté na inom aute či zariadení alebo škody na zdraví iných ľudí. Ak nemáte uzavreté havarijné poistenie, škodu na vlastnom vozidle musíte zaplatiť sami.

Nehodovosť na slovenských cestách je čoraz vyššia, nehovoriac už o množstve ukradnutých áut v priebehu jedného dňa. Povinné zmluvné poistenie, ktoré si každý motorista musí podľa zákona uzavrieť, však v prípade vami spôsobenej nehody kryje len škody vzniknuté na inom aute či zariadení alebo škody na zdraví iných ľudí. Ak nemáte uzavreté havarijné poistenie, škodu na vlastnom vozidle musíte zaplatiť sami. Nehovoriac už o nepredvídaných udalostiach, ako sú povodne, úder blesku, kolízia so zverou, ukradnutie auta alebo vecné škody, ktoré vám napríklad na parkovisku spôsobí neznáme auto. Vo všetkých týchto prípadoch by ste bez havarijného poistenia museli celé náklady na opravu zaplatiť sami. "Uzavrieť si havarijného poistenie odporúčame predovšetkým majiteľom novších áut, kde výška škody v prípade poistnej udalosti môže hlboko zasiahnuť do rozpočtu, či už rodinného alebo firemného," uviedla Ivana Gašpieriková z marketingu Wüstenrot poisťovne.
Bežnou praxou je aj vyplácanie škôd z povinného zmluvného poistenia prostredníctvom havarijného. Aj keď vodič škodu nespôsobí, nárok na náhradu si uplatní z havarijného poistenia. Zo zodpovednostnej poistky vinníka si uplatní kompenzáciu spoluúčasti, ktorú musel zaplatiť pri vyplácaní škody z havarijného poistenia. O refundáciu ostatných nákladov z poisťovne vinníka sa však už postará poisťovňa.
Aké riziká si však zvoliť? Podľa poisťovní je to individuálne. "Každý majiteľ motorového vozidla by mal zvážiť, akým rizikám je vystavovaný jeho automobil, teda ako často a kde jazdí," uviedla Daniela Lászlová z oddelenia marketingu a reklamy Komunálnej poisťovne. Dôležité je, či človek jazdí aj mimo mesta, na dlhšie vzdialenosti alebo do zahraničia. Zvážiť treba napríklad aj bezpečnosť parkovania. Viac ako osemdesiat percent z ukradnutých vozidiel zmizne práve v Bratislave, preto vodičom z hlavného mesta a väčších miest poisťovne odporúčajú uzavrieť poistku, ktorá kryje aj odcudzenie či vykradnutie auta.
Pri výbere poistky je dôležitá nielen cena za poistenie, ale aj to, na čo všetko má vodič v prípade havárie nárok. Mnohé riziká si k základným poistkám musia v prípade ich záujmu o ne klienti navyše priplatiť. Poisťovňa zároveň neuhradí celú škodu, klient totiž musí zaplatiť spoluúčasť, na ktorej sa s poisťovňou vopred dohodol.
Na rozdiel od cien povinného zmluvného poistenia, ktoré medziročne narastajú o 30 až 50 percent, sú ceny havarijného poistenia stabilizované. Medziročne ceny poistiek áut vôbec nerastú alebo sa zvyšujú len minimálne. Postaral sa o to najmä tvrdší boj poisťovní o motoristov. Aj keď je ešte stále najviac áut poistených v najväčších poisťovniach, práve tlak menších ich núti udržiavať ceny na nízkych úrovniach. Viaceré poisťovne boli práve pre toto riziko stratové.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:11