StoryEditor

Bojovníci Al-Kajdy putujú cez Slovensko

23.05.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Zatiaľ čo americkí politici varujú pred prípadnými atentátmi, Europol a Interpol disponujú dôkazmi, že teroristi z radov Al-Kajdy a Talibanu sú na ceste do Veľkej Británie, tvrdí nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Z materiálov, ktoré pred dvoma mesiacmi zostavili špecialisti Interpolu a Europolu vyplýva, že viac ako 30 významných predstaviteľov Al-Kajdy a Talibanu putuje za pomoci prevádzačov cez Bulharsko, Slovensko, Českú republiku a Rakúsko do Veľkej Británie, kde sa majú preskupiť a začať organizovať atentáty. Zoznam 31 Afgancov majú k dispozícii aj nemecké bezpečnostné orgány.
V správe sa napríklad uvádza, že afganský konzul v Bulharsku informoval slovenské veľvyslanectvo v Sofii o tom, že slovensko-maďarské hranice prekročila skupina 16 afganských emigrantov, pravdepodobne členov Al-Kajdy a Talibanu. Za tranzit z Bulharska na Slovensko zaplatil každý z imigrantov po 1 700 USD. Podozrenie vyvolala práve táto nezvyčajne vysoká finančná suma. Podľa informácií afganskej strany má byť v skupine aj niekdajší zástupca riaditeľa väzenia v Kábule, istý Ahmed Zija, ovládajúci perfektne ruštinu a angličtinu.
Materiál Europolu a Interpolu zároveň konštatuje, že príslušné bulharské miesta tolerujú príchod rôznych teroristických skupín na svoje územie, nespolupracujú s afganským veľvyslanectvom v Sofii a zadržaným Afgancom poskytujú zrejme za úplatky štatút utečenca.
V noci zo 6. na 7. marca zajali 30-člennú skupinu pravdepodobných členov Al-Kajdy slovenskí pohraničníci na maďarsko-slovenských hraniciach v blízkosti Komárna. Vzhľadom na to, že skupina po predvedení na políciu požiadala o azyl, odviedli zadržaných do utečeneckého tábora v Adamove-Gbeloch, v blízkosti hraníc s Rakúskom a ČR. Členovia skupiny nemali nijaké osobné doklady. O krátky čas si afganskí utečenci oholili hlavy a brady a tesne pred policajnou raziou 12. marca z Adamova utiekli. Zo skupiny sa podarilo chytiť len jedného. Zvyšných 29 osôb utieklo s najväčšou pravdepodobnosťou do Čiech a Rakúska.
Bezpečnostné sily medzitým zistili, že koncom marca sa v Lisabone uskutočnilo stretnutie islamských teroristických organizácií, ktoré sa mali dohodnúť na taktike spoločného boja "proti nepriateľom". Na stretnutí sa zúčastnili predstavitelia Al-Kajdy, Hamasu, Hizballáhu, Islamského džihádu a troch ďalších islamských zoskupení. Podľa poznatkov európskych tajných služieb plánujú členovia skupín rôzne teroristické akcie. Patria sem aj výbuchy výškových obytných budov, v ktorých si prenajmú byty, a tie naplnia výbušninami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:45