StoryEditor

Trichet asi guvernérom ECB

20.06.2003, 00:00

Guvernér francúzskej centrálnej banky Jean Claude Trichet by mohol čoskoro vystriedať Holanďana Wima Duisenberga na čele Európskej centrálnej banky (ECB). Trichet bol v stredu zbavený obvinení z bankového škandálu, v ktorom figurovala francúzska banka Crédit Lyonnais. Verdikt uvoľnil jeho cestu na post šéfa ECB, aj keď do 30. júna stále existuje možnosť odvolania sa proti rozhodnutiu súdu. Francúzsky štátny prokurátor však včera vyhlásil, že sa nebude odvolávať. Francúzsko sa začalo v prípade Trichetovho prevzatia kormidla začalo angažovať už v stredu. Úrad francúzskeho prezidenta uviedol, že Trichetovu kandidatúru potvrdí už na summite EÚ, ktorý sa včera začal v Solúne. Lídri EÚ by tak mohli zvoliť Ticheta za svojho oficiálneho kandidáta. Ďalší potrebný súhlas by mali dať ministri financií EÚ na pravidelnom stretnutí v polovici júla. Nasledovať by mal súhlas Európskeho parlamentu a bankovej rady ECB. Ďalším krokom je písomná procedúra na úrovni EÚ, čím sa celý postup stane oficiálnym, napísala agentúra Reuters. Podľa slov francúzskeho ministra financií chce Francúzsko, aby sa Trichet stal šéfom ECB hneď, ako to bude možné. Trichet vyjadril veľkú spokojnosť nad rozsudkom, ale odmietol komentovať svoje budúce pôsobenie v ECB.
Ekonómovia a finanční pozorovatelia privítali správu o Trichetovom oslobodení. "Všetci sme sa potešili...nikto nepochybuje, že je najvhodnejším kandidátom na tento post," povedal Thomas Mayer, hlavný ekonóm Deutsche Bank v Londýne. Niektorí ekonómovia tiež dúfajú, že Trichet začne radikálnu reorganizáciu v niektorých z politík ECB. Francúzska vláda sa netají svojimi plánmi na reformu ECB. ECB, a zvlášť jej terajší guvernér Duisenberg, boli kritizovaní za neschopnosť zaviesť rýchle reformy na oživenie chorľavejúcej ekonomiky v eurozóne.
Mohli by byť zmenené kritériá na určovanie úrokových sadzieb eurozóny, ktoré sú v súčasnosti podmienené potrebou radšej udržať infláciu pod kontrolou než stimulovať ekonomický rast. "Po odchode Duisenberga budeme počuť viac o raste ako inflácii," povedal Anais Faraj, ekonóm v Nomure.
Experti sa domnievajú, že Trichet je schopný lepšie presadiť zmeny ako konzervatívny Duisenberg, aj keď otázky o tom, či sa podarí vykonať významnú reformu, sú stále na mieste. "ECB je veľký ťažkopádny orgán, jeden človek nemusí mať okamžitý účinok," varoval Faraj.
Jedna z najväčších francúzskych bánk, Credit Lyonnais, sa dostala po sérii katastrofálnych investícií koncom 80. a začiatkom 90. rokov do vážnych problémov. Začiatkom roku 1993 bola situácia banky veľmi vážna a jej solventnosť bola spochybniteľná. Trichet podpísal ako riaditeľ oddelenia pre správu štátnych bankových komerčných ústavov na ministerstve financií oficiálne účty, ktoré nezodpovedali tomuto stavu. Vraví, že bol podvedený a nikdy sa na kamufláži nezúčastňoval.
Bývalý guvernér Bank de France bol tiež oslobodený, ale bývalý prezident Credit Lyonnais Jean-Yves Haberer dostal 18-mesačný trest odňatia slobody.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
11. máj 2024 04:25