StoryEditor

Yukos si požičiava miliardy

01.10.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Vedenie ropnej spoločnosti Yukos oznámilo, že koncern minulý týždeň získal úver miliardu USD, aby mohol vyplatiť svoje staré dlhy a dlhy spoločnosti Sibnefť, ktorú kúpil. Vlani na konci roka mal Yukos dlh 499 miliónov USD, ale Sibnefť, ktorá predtým kúpila spoločnosť Slavnefť, bola zadlžená oveľa viac. Sibnefť totiž kúpila Slavnefť za požičané peniaze a tento dlh priniesla ako veno do nového podniku s koncernom Yukos.
Vedenie Yukosu však súčasne informovalo, že si spoločnosť do konca roka požičia ešte asi dve miliardy USD, ktoré potrebuje na svoje investičné aktivity. V Murmansku pripravuje výstavbu ropného terminálu, ktorý by mal mať hlavný podiel na exporte ruskej ropy do USA. K terminálu sa musí postaviť ropovod prepravujúci ropu zo severu západnej Sibíri. Náklady na jeho výstavbu sa odhadujú na niekoľko miliárd USD.
Ako informovali ruské internetové noviny Gazeta.ru., Yukos chce okrem toho investovať aj technológie GTL umožňujúcej vyrábať umelú ropu z plynu, ktorý je sprievodným produktom ťažby ropy. Zatiaľ je však táto technológia, na ktorú vlastní patent spoločnosť Daivy Process Technologies, nákladná a nerentabilná. Ako však firma dodala, pri viacerých nových technológiách to tak býva a až neskôr sa podarí zjednodušiť výrobné postupy a znížiť ich cenu.
Ruská spoločnosť plánuje aj nákladnú expanziu v zahraničí. Jej súčasťou by mala byť výstavba ropovodu z Bratislavy do rakúskeho Schwechatu, možné zvýšenie podielu v Transpetrole, ako aj privatizácia maďarskej firmy MOL. Celkový dlh Yukosu by mal byť na konci tohto roka 5 -- 6 miliárd USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:56