StoryEditor

Aupark bude aj na východe Slovenska

20.05.2004, 00:00
Polyfunkčné centrum Aupark bude aj v Košiciach. Developerská spoločnosť HB Reavis Group, ktorá realizovala bratislavský Aupark a v súčasnosti v hlavnom meste SR pripravuje aj výstavbu najväčšieho biznis centra Apollo, postaví podobné zariadenia aj na východe Slovenska. Poslanci mestského parlamentu v Košiciach na poslednom zasadnutí zastupiteľstva totiž schválili jeho výstavbu a dali zelenú zmene urbanistického rázu centra východoslovenskej metropoly.

Polyfunkčné centrum Aupark bude aj v Košiciach. Developerská spoločnosť HB Reavis Group, ktorá realizovala bratislavský Aupark a v súčasnosti v hlavnom meste SR pripravuje aj výstavbu najväčšieho biznis centra Apollo, postaví podobné zariadenia aj na východe Slovenska. Poslanci mestského parlamentu v Košiciach na poslednom zasadnutí zastupiteľstva totiž schválili jeho výstavbu a dali zelenú zmene urbanistického rázu centra východoslovenskej metropoly. Polyfunkčné centrum by malo vyrásť na Námestí osloboditeľov do roku 2008.
"Ide o investíciu mimoriadneho významu, aká za posledných pätnásť rokov v Košiciach nebola. Mala by dosiahnuť dve miliardy korún. Ďalšie prostriedky budú nasmerované do prekládok infraštruktúry a zmeny dopravného systému, čo pomôže samospráve vyriešiť veľmi vážny problém v centre mesta," uviedol riaditeľ košického magistrátu Ondrej Bernát.
Prvým predpokladom na realizáciu projektu bol súhlas mestského zastupiteľstva s predajom 10-tisíc štvorcových metrov plochy vo vlastníctve Košíc, ktorá dnes slúži ako parkovisko. Vlastníkom druhej, približne rovnako veľkej časti územia, na ktorej bude stáť Aupark a ktorá dnes tiež slúži ako parkovisko, sú VSŽ. Tretím a najmenším vlastníkom je cirkev. Po súhlase poslancov s predajom pozemku sa už začali práce na projekte, ktoré by mali vyvrcholiť zhruba po roku územným rozhodnutím a stavebným povolením. Odhadovaný termín začatia stavebných prác je polovica budúceho roku.
V prvej etape, ktorá by mala trvať 1,5 až 2 roky, sa budú robiť práce na prekládke infraštruktúry a dopravných systémov. Až potom sa začne výstavba samotného polyfunkčného objektu. Tá by mala trvať asi pätnásť mesiacov. Termín dokončenia však môžu oddialiť sťažené podmienky v lokalite, predovšetkým výstavba dvojpodlažných podzemných garáži v zatiaľ nepreskúmanom geologickom podloží.
Podľa hovorkyne košického magistrátu Zuzany Bobríkovej je hlavným zámerom architektov a investora prepojiť pešiu zónu v mestskej pamiatkovej zóne s Námestím osloboditeľov. O riešení tejto lokality rozhodli už poslanci mestského zastupiteľstva v roku 1995, keď na základe verejnej súťaže vznikol regulačný plán námestia. Doteraz však mestu chýbali finančné prostriedky na realizáciu tohto zámeru a nemalo ani vážneho záujemcu o takúto investíciu.

Zastrešená ulica s prírodnou zeleňou
Polyfunkčný objekt bude slúžiť predovšetkým ako oddychové, zábavné a relaxačné centrum s množstvom služieb. Nebude mať hypermarketový charakter. Naopak, počítame len s menšími obchodmi butikového typu, s množstvom reštaurácií, kaviarní, posilňovňami, bowlingovými a squashovými centrami, niekoľkými kinosálami vrátane trojrozmerného kina. Súčasťou centra by mali byť aj administratívne a ubytovacie priestory. "Projekt počíta s vytvorením zastrešenej ulice s prírodnou zeleňou a voľnými rozptylovými plochami. V dvojpodlažnej podzemnej garáži bude 1 300 parkovacích miest. Vonkajší vzhľad polyfunkčného centra sa prispôsobí okolitej zástavbe, v dotyku s centrom mesta nepresiahne štyri nadzemné podlažia, najvyššia časť so 16 až 20 podlažiami bude na opačnej strane námestia," povedal architekt Juraj Jančina.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:33