StoryEditor

Ako sa prezentujú chudobní

Na dobrej povesti v zahraničí stojí úspech krajiny. Čo pre propagáciu Slovenska robíme?

V polovici decembra minulého roku vypísala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) medzinárodnú súťaž na svoje výhradné zastupovanie v Nemecku. Súťaž vyhrala nemecká firma Slovconsult z Mníchova. Čo sa však dialo potom, to konatelia firmy Paul V. Podolay a Peter A. Bobus jednoducho nechápu.
SARIO im začiatkom februára listom oznámila, že súťaž vyhrali. Návrh zmluvy mal byť prijatý najneskôr do polovice marca. Koncom februára boli na Slovensku a s vtedajším generálnym riaditeľom agentúry Jánom Bajánkom sa dohodli, že 12. marca sa stretnú pri podpise zmluvy. Už na ceste do Bratislavy -- jediný deň pred podpísaním zmluvy -- ich však zastihol e-mail od právnika SARIO Borisa Guňovského. Vraj "mu bolo oznámené, že je nevyhnutné zrušiť verejnú súťaž" a zmluva o zastupovaní sa podpisovať nebude.
Žiadosť o náhradu. "Nie je nám známe, že by pán Guňovský bol štatutárnym zástupcom SARIO a navyše, aby sa nám takýmto spôsobom oznámilo zrušenie tejto medzinárodnej súťaže," píšu v liste Bajánkovi konatelia Slovconsultu a pripomínajú, že e-mailová správa nie je v Nemecku ani na Slovensku právnym dokladom. Iná korešpondencia na ich adresu neprišla. Až v polovici apríla, keď už žiadali o náhradu škody. Za stratené zisky, lebo kvôli SARIO odmietli viaceré zákazky, ako aj za ujmu na reputácii spoločnosti a know-how, ktoré do súťaže poskytli. Od agentúry žiadajú 125-tisíc eur a ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:02