StoryEditor

Mobilní operátori terčom daňových úradov v Rusku

12.12.2004, 23:00

Tretí najväčší mobilný operátor v Rusku, spoločnosť Megafon, dostala od ruských daňových úradov oznámenie o daňovom nedoplatku za rok 2001 vo výške prekračujúcej 110 miliónov rubľov (asi 4 milióny dolárov), informovala o tom agentúra RIA-Novosti na základe informácií, ktoré získala z pobočky spoločnosti. S odvolaním sa na správu inšpektorov, agentúra ďalej uviedla, že daňové nezrovnalosti zistili v pobočke mobilného operátora, prevádzkovateľa mobilnej siete známeho pod názvom Northwest GSM. Informovala o tom internetová stránka Mosnews. Marina Belaševová, hovorkyňa spoločnosti Megafon, uviedla, že vedenie prijalo správu daňového úradu v pokoji. "Vedenie spoločnosti nepovažuje túto situáciu za nezvyčajnú," dodala Belaševová.

Začal sa pohon na telekomunikačné firmy?
Správa o daňovom nedoplatku prichádza len krátko po tom, čo ruské daňové úrady požiadali druhú najväčšiu telekomunikačnú spoločnosť v Rusku VimpelCom, aby zaplatila za rok 2001 daňový nedoplatok spolu s úrokmi vo výške 4,4 miliardy rubľov (asi 157,9 milióna dolárov). Tento daňový nedoplatok sa spája hlavne s dcérskou spoločnosťou Impuls, ktorá vlastní licenciu na sieť GSM pre Moskvu a moskovský región. Správa daňového úradu je v tomto prípade predbežným opatrením. Vedenie VimpelComu sa rozhodlo proti požiadavke úradu odvolať. Hlavným akcionárom spoločnosti VimpelCom je ruská firma Alfa-Group, na čele ktorej stojí Michail Fridman. Ten je súčasne spolumajiteľom ropnej spoločnosti TNK-BP a nórskej firmy Telenor.
V prípade spoločnosti Vimpelcom išlo o prvú požiadavku v rámci telekomunikačného sektora. Po oznámení daňového nedoplatku aj v prípade ďalšieho mobilného operátora Megafon sa však investori začínajú opäť obávať o svojej peniaze, ktoré investovali do podnikov v Rusku. Doteraz sa totiž objavovali len správy o daňových požiadavkách v ropnom sektore, hlavne v súvislosti s vyšetrovaním v najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Jukos, informovala agentúra Reuters.

Zahraniční investori predávajú a utekajú
Na daňové nedoplatky v telekomunikačnom sektore okamžite zareagovala aj ruská burza, kde nastala panika už po oznámení o daňovom nedoplatku v prípade firmy VimpelCom. Avšak po tom, čo koncom minulého týždňa bol oznámený aj daňový nedoplatok v ďalšom mobilnom operátorovi v Rusku, Megafone, index RTS sa prepadol až o päť percent a akcie viacerých veľkých spoločností stratili asi desatinu ceny. Investori začali hromadne opúšťať ruský trh v obavách, že daňové nedoplatky sa začnú objavovať aj v prípade ďalších spoločností z iných sektorov.
Odrazu je na burze viac predajcov, ako tých, ktorý nakupujú. Predávajú dokonca aj tí, čo musia, aby si zachránili aspoň časť svojich peňazí, uviedli analytici. Informoval o tom ekonomický denník Financial Times. Alexander Kim zo spoločnosti Renaissance Capital upozornil, že medzi predávajúcimi sú hlavne investori zo zahraničia. Zároveň položil otázku, či sa Kremeľ vôbec zaujíma o udržanie dobrej investičnej klímy v krajine. Pre nevypočítateľné kroky vlády a ruských úradov sa preto už viacerí zahraniční investori rozhodli radšej opustiť ruský trh. Nikto už nechce investovať v štáte, kde vláda neprimerane zasahuje do obchodného prostredia a každý deň prichádza s novými daňovými nedoplatkami, uvádzajú sklamaní investori. Prehľadávanie kancelárií už dokonca oznámila aj ďalšia firma Mechel, tentoraz z oceliarskeho sektora, ktorá je presvedčená, že ruská vláda sa tak usiluje zablokovať ponuku spoločnosti na oceliarsky gigant MMK na aukcii, ktorá bude 22. decembra, uviedol Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:04