StoryEditor

Froncova reforma dostala k.o.

18.06.2004, 00:00
Návrh na spoplatnenie štúdia na vysokých školách včera nenašiel v parlamente dostatočnú podporu. Koalícii chýbali dva hlasy, aby mohol prejsť do druhého čítania. Pri hlasovaní o jednom z kľúčových zákonov reformy vysokého školstva nebola prítomná Mária Demeterová (KDH), ani traja nezávislí poslanci, ktorí inak vládne návrhy podporujú - Zuzana Plháková (ex-SDKÚ), Robert Nemcsics a Anton Danko (obaja ex-ANO).

Na rozdiel od balíka zdravotníckych reformných zákonov, Froncov návrh nenašiel podporu ani u časti Klubu nezávislých poslancov. Ladislav Polka (KNP) odmietol podozrenie, že návrh nepodporili z rovnakého dôvodu ako Jozef Elsner a Herman Arvay, ktorí sa obávajú, že by ich opäť obviňovali zo zištnej podpory koalície. "Hlasujeme podľa vlastného rozumu, nie sme viazaní nikým a ničím," zdôraznil Polka.
"Je to rozhodnutie, ktoré ublížilo študentom aj vysokému školstvu," reagoval na rozhodnutie parlamentu minister školstva Martin Fronc. Väčšina poslancov ho, naopak, obviňovala, že podcenil význam politických rokovaní s nezávislými poslancami. Podobne hodnotili aj prácu spoluautora návrhu, ministra financií Ivana Mikloša. "Niektorí poslanci chýbali, teraz sa ukázalo, aké krehké sú pomery v parlamente," vraví Erszébet Dolník (SMK).
Podľa platnej legislatívy sa neschválený zákon môže v parlamente objaviť najskôr o šesť mesiacov. Nie je však vylúčené, že sa návrh spoplatniť vysokoškolské štúdium objaví v NR SR aj skôr, ale pod iným názvom, ako sa to stalo v minulosti v prípade zákona o konflikte záujmov.

01 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Amerikou hýbe tabaková daň
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 11:51