StoryEditor

OPEC znížil kvóty, ropa zdražela

25.09.2003, 00:00

Ropa počas včerajších obchodov na londýnskom trhu zdražela skoro o päť percent na 26,55 dolára za jeden barel (159 litrov). Reagovala tak na neočakávané rozhodnutie členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) znížiť denné dodávky ropy na svetové trhy o 900-tisíc barelov na 24,5 milióna barelov. Prekvapujúce rozhodnutie zdôvodnil kuvajtský minister ropného priemyslu šejk Ahmad Fahd Sabah obavami z poklesu cien "čierneho zlata" a nárastu jeho zásob. Nižšia denná kvóta začne podľa neho platiť od 1. novembra. OPEC dal podľa analytikov jasne najavo, že sa obáva nielen poklesu cien, ale aj toho, že sa obávajú vyšších vývozov z nečlenských krajín, ako Rusko alebo niektoré africké štáty.
Priemerná cena ropy, kótovanej v Londýne, od začiatku roka je 28,29 dolára za barel, čo je o desať dolárov viac ako priemer z deväťdesiatych rokov minulého storočia. Jej hodnota však podľa analytikov začne klesať, keď sa obnovia dodávky z Iraku a po očakávanom zvýšení produkcie ropy z Ruska. V uplynulých tridsiatich dňoch sa cena ropy znížila o 13 percent. Tento pokles hodnoty ropy nenechal OPEC na pokoji napriek tomu, že cena 25 dolárov, za ktorú sa včera nakupoval jeden barel na londýnskej komoditnej burze, bola v cieľovom pásme kartelu, ktoré je od 22 do 28 dolárov za barel. Členovia kartelu zrejme nemohli zabudnúť na zisky, ktoré im ropa priniesla len pred pár mesiacmi vďaka vojenskému konfliktu v Iraku. Ceny termínovaných kontraktov na ropu s dodávkou v apríli dosahovali koncom februára na komoditnej burze v New Yorku až 38,66 dolára za barel. Vtedy to bola najvyššia hodnota od októbra 1990, kedy sa ropa predávala za 41,15 dolára za barel.
Verdikt ropného kartelu bol o to prekvapujúcejší, že nielen signály z trhu, ale aj niektorí ropní ministri z členských krajín pred včerajším stretnutím vo Viedni svorne tvrdili, že denná produkcia sa meniť nebude, nakoľko obnovenie ťažby v Iraku na predvojnovú úroveň je stále v nedohľadne. Teroristické útoky a sabotáže na irackých ropovodoch totiž stále ochromujú export a obnovenie dodávok postupuje oveľa pomalšie, ako sa pôvodne očakávalo. To bol najčastejšie uvádzaný dôvod, ktorý mal zníženie kvóty oddialiť až na december. "Nemyslím si, že niekto z nás bude hovoriť o zmene," povedal ešte pred samotným zasadnutím kartelu pre Reuters alžírsky minister Šakíb Chalíl. Jeho kolega zo Spojených arabských emirátov Ubajd bin Aaíf Nasirí krátko po prílete do Viedne tiež naznačil, že čas na zmenu ešte nenastal, investorov však nechal v miernom napätí, keďže rozhodnutie OPEC je výsledkom kolektívnej dohody všetkých členov. "Nie je nijaký vážnejší dôvod na zmenu, ale uvidíme," povedal Ubajd bin Aaíf Nasirí. Ako sa neskôr ukázalo, jeho "uvidíme" sa stalo skutočnosťou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 11:41