StoryEditor

Termostav-Mráz si v máji vydýchne

15.12.2003, 23:00
Vstup Slovenskej republiky do EÚ v máji budúceho roka by firmám, ktoré dlhodobejšie vyvážajú personálne kapacity a sú úspešné v zahraničných tendroch, mal uľahčiť podnikanie a pozitívne ovplyvniť ďalšiu existenciu.

Vstup Slovenska do Európskej únie v máji budúceho roka by firmám, ktoré dlhodobejšie vyvážajú personálne kapacity a sú úspešné v zahraničných tendroch, mal uľahčiť podnikanie a pozitívne ovplyvniť ďalšiu existenciu. Slovenské firmy totiž nebudú nútené podstupovať niekedy zbytočne zdĺhavé a byrokratické postupy západoeurópskych úradov pri schvaľovaní žiadostí o pracovné povolenia a budú akcieschopnejšie pri rozbehu prác v zahraničí. "Našej firme by sa po máji malo uľaviť. Budeme operatívnejší, nebudeme zaťažovaní zdĺhavým vybavovaním pracovných povolení a na zákazky budeme môcť nastúpiť okamžite," povedal pre HN prezident súkromnej stavebnej spoločnosti Termostav-Mráz Košice Štefan Mráz.
Spoločnosť, ktorá je dodávateľom žiaruvzdorných výmuroviek hutníckych agregátov, vysokých pecí, koksárenských batérií, energetických zariadení a rôznych druhov tepelno-technických zariadení, realizovala v tomto roku až 80 percent z celoročných vlastných výkonov dosahujúcich 430 miliónov korún v zahraničí. Tohtoročný podiel zahraničných výkonov bude oproti minulého roku vyšší o asi 15 percent, dodal Mráz. Vzhľadom na hendikep oproti západoeurópskej konkurencii najmä z Portugalska a Španielska spojený s pracovnými povoleniami považuje tento nárast za úspech a potvrdenie dobrého mena medzi odberateľmi vo svete. "Oni môžu nastúpiť na zákazku okamžite. My po úspechu v tendri musíme aktívne preklenúť takmer dvojmesačné obdobie," pripomenul. V tejto súvislosti ocenil spoluprácu s odbormi vo firme, ktoré najmä v zahraničí zohrávajú pozitívnu úlohu a sú pre takmer 300 zamestnancov s priemernou mesačnou mzdou vyše 18-tisíc korún prirodzenou autoritou.
V tomto roku v skrátenom termíne skončilo 120 zamestnancov spoločnosti v subdodávke nemeckej firmy ThyssenKrupp dvojročnú rekonštrukciu koksovne švédskej hutníckej spoločnosti SSAB v meste Lulea s celkovou investíciou 10 miliónov eur, kde použili 12,5-tisíca ton žiaruvzdorných materiálov. V týchto dňoch 20 košických montérov končí opravu koksovne v juhoafrickom Newcastli s investičnými nákladmi 2,5 milióna eur v spolupráci s nemeckou firmou Stiel Otto Montage. V apríli skončí Termostav-Mráz takmer ročnú výstavbu nového fluidného kotla v ukrajinskom Starobeševe. Ďalšie zákazky bude v budúcom roku robiť aj v Nemecku.

Cieľom vyššia rentabilita
Firma Termostav-Mráz Košice vznikla v roku 1994 v druhej vlne privatizácie po transformácii štátneho podniku. Piati spoločníci zaplatili v tomto roku FNM SR poslednú z desiatich splátok z celkových 57,7 mil. pri povinných investíciách 30 mil. Sk. V prvých rokoch sa firma orientovala viac na domáci trh, tradičným partnerom boli najmä VSŽ. Po zmene vlastníka košických hút U. S. Steel realizuje opravy vysokých pecí a agregátov vlastnou firmou, bývalým Universal Service. Nižšia platobná disciplína mnohých odberateľov i hrubá rentabilita na úrovni troch až štyroch percent v SR firmu podľa prezidenta Mráza prinútila pred tromi-štyrmi rokmi zmeniť orientáciu na zahraničie. Dnes dosahuje spoločnosť osem- až deväťpercentnú mieru hrubej rentability. Na tretích trhoch už niekoľko rokov úzko spolupracuje so SES Tlmače. Od roku 1998 vlastní certifikát kvality ISO 9002, ktorý pred tromi rokmi obhájila. Pred piatimi rokmi získala aj ocenenie stavba roka za rekonštrukciu 300 metrov vysokého komína v Elektrárňach Vojany.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:54