StoryEditor

Nová stratégia prezidenta Busha k Iraku

12.11.2003, 23:00
Podľa nemenovaného predstaviteľa Bushovej administratívy patrí k zvažovaným možnostiam menovanie prechodného irackého vedúceho predstaviteľa, ktorý by vládol do vypracovania ústavy a usporiadania volieb, podobne ako to bolo v Afganistane.
Taliansky premiér Silvio Berlusconi včera vyzval taliansky národ a jeho politických lídrov, aby zostali jednotní po včerajšom teroristickom útoku v Iraku, ktorý si vyžiadal najmenej 22 obetí, z toho 14 Talianov. "Ak má vôbec nastať deň, keď majú utíchnuť spory a keď majú talianski občania prejaviť solidaritu s tými, ktorí sa podujali na vznešenú úlohu obrany hodnôt našej demokracie, potom tým dňom je práve dnešok," vyhlásil Berlusconi v Senáte po výzvach niektorých opozičných predstaviteľov na okamžité stiahnutie talianskych vojakov z Iraku.
Bombový útok odsúdili aj lídri Európskej únie. "Správa o útoku ma hlboko zarmútila," uviedol predseda Európskej komisie Romano Prodi, ktorý je momentálne na návšteve v Afrike. Incident odsúdil aj vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana, ktorý konštatoval, že Taliansko zasiahla tragédia. Obaja lídri vyjadrili solidaritu s Talianskom a vyslovili úprimnú sústrasť tamojším predstaviteľom a pozostalým po obetiach. Útok rázne odsúdili aj nemecký kancelár Gerhard Schröder a francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Úprimnú sústrasť vyjadrili aj Spojené štáty. Hovorca Bieleho domu Scott McClellan sa v tejto súvislosti poďakoval talianskemu premiérovi Silviovi Berlusconimu, že "stojí po boku Spojených štátov" pri úsilí o obnovu Iraku.
K výbuchu došlo včera ráno pred deviatou hodinou SEČ a terčom sa stala mnohonárodná špecializovaná jednotka vojenskej polície v relatívne pokojnom meste Násiríja.
Americký prezident George Bush sa pritom včera zišiel so svojimi najbližšími zahraničnopolitickými poradcami, medzi ktorými nechýbali viceprezident Richard Cheney, minister obrany Donald Rumsfeld, minister zahraničných vecí Colin Powell, poradkyňa Condoleezza Riceová, a americkým správcom Iraku Paulom Bremerom. Témou ich rokovania bola nová stratégia v Iraku. Rumsfeld dokonca o niekoľko hodín odložil odlet na cestu po Ázii. A Bremer bol odvolaný z Bagdadu na poslednú chvíľu.
Nachádzame sa vo veľmi intenzívnom období, čím viac sa blížime k 15. decembru, povedal Bremer po stretnutí s Bushom. Podľe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN totiž musí dovtedy iracká vládna rada stanoviť časový harmonogram na vypracovanie ústavy a usporiadania volieb. "Prebiehajú závažné konzultácie o tom, ako postupovať ďalej," povedal hovorca Bieleho domu Scott McClellan.
Podľa nemenovaného predstaviteľa Bushovej administratívy patrí k zvažovaným možnostiam menovanie prechodného irackého vedúceho predstaviteľa, ktorý by vládol do vypracovania ústavy a usporiadania volieb, podobne ako to bolo v Afganistane.

Prvá operácia irackých policajtov

Stovky irackých policajtov začali včera dom po dome prehľadávať rodné mesto Saddáma Husajna Tikrít. Ide o prvú operáciu svojho druhu, ktorú vykonávajú bez priamej americkej vojenskej podpory. Krátko pred úsvitom priviezli 400 novo vycvičených policajných príslušníkov autobusmi a autami do severnej štvrte mesta, kde sa rozptýlili pri pátraní po zbraniach, výbušninách a podozrivých páchateľoch útokov, vrátane nedávneho zostrelenia amerického vrtuľníka. Všetky zásahy v Tikríte a jeho okolí, ohnisku odporu proti okupácii, viedli do včerajšieho dňa americké sily, zvyčajne s tankami, obrnenými vozidlami, ťažko ozbrojenými mužmi a helikoptérami. Americkí velitelia sa však snažia presunúť od tohto tvrdého prístupu a prenechať viac úloh vznikajúcim miestnym bezpečnostným zložkám.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:56