StoryEditor

ČEZ musia predávať elektrinu lacnejšie ako minulý rok

07.08.2002, 00:00
Obe vlády, slovenská aj česká začali s privatizáciou akciových podielov výrobcov a distributérov elektriny. V ČR sa privatizácia zasekla a ukazuje sa, že nová vláda ju na dva roky zastaví, na Slovensku sa sprivatizovali podiely v distribučných spoločnostiach a zásadné rozhodnutia o privatizácii Slovenských elektrární (SE), a. s., zostanú pre budúcu vládu. Ekonomické výsledky oboch výrobcov elektriny SE a ČEZ sú rozdielne.
Štát sa pokúsil sprivatizovať dve tretiny štátnej účasti v ČEZ - dominantnom českom výrobcovi elektriny spolu s rôzne veľkými účasťami v šiestich distribučných spoločnostiach. Našiel sa však iba jediný záujemca - Electricité de Francé, a ten nebol ochotný za tieto podiely zaplatiť 200 mld. Kč. Prekážkou zrejme bol aj rad podmienok pre nadobúdateľa: odoberať ročne 27,7 mil. ton českého energetického uhlia, vyrábať ročne 50,8 TWh elektriny, neutlmovať jadrové zdroje a ďalšie. Vláda v marci výber investora zastavila a rozhodla sa majetkovo reštrukturalizovať elektroenergetiku: účasti v distribučkách presunula z FNM do vlastníctva ČEZ a majoritný podiel v prenosovej sústave - ČEPS získa FNM. Vznikol tak "veľký ČEZ". Po ustanovení novej vlády najprv premiér, potom minister hospodárstva Jiří Rusnok vyhlásili, že veľký ČEZ zostane v rukách štátu ešte najmenej dva roky. Podľa správ z českých médií vláda zrejme nájde pre ČEZ strategického partnera, ktorému ponúkne 35 % akcií. Sú totiž obavy, aby sa ČEZ nestal na globálnom európskom energetickom trhu, osamoteným hráčom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 00:23