StoryEditor

Motosprávy

12.08.2002, 00:00

Portugalská vláda rozhodla o prísnejšom postihovaní vodičov, ktorí pred jazdou požili viac alkoholu, ako je povolené. Polícia bude pokutovať každého, kto prekročí zákonom stanovený maximálny limit - 0,5 g alkoholu na liter krvi. Nové opatrenia nezačnú platiť skôr než v októbri, pretože dovtedy poslanci musia ešte urobiť niekoľko potrebných zmien v zákone o premávke na pozemných komunikáciách. Policajné autá budú potom vybavené platobnými terminálmi, aby vodiči, ktorí sa previnili proti zákonu, mohli pokutu zaplatiť na mieste. Ak tak neurobia, polícia zabaví ich vozidlo. Portugalsko spomedzi rozvinutých krajín dlhodobo vedie v štatistikách úmrtnosti na cestách. Za prvých sedem mesiacov tohto roku prišlo pri autohaváriách o život 856 ľudí.
Renault zvoláva do značkových servisov viac ako 500 tisíc automobilov po celej Európe. Podľa správy agentúr sa zvolávacia akcia bude týkať modelov Megane Scenic, Laguna a Espace, vyrobených v rokoch 1997 až 2000 s dieselovým motorom s objemom 1,9 litra. "Pri nízkych rýchlostiach sa totiž pri týchto modeloch môže poškodiť motor," uviedol hovorca spoločnosti Jean-Paul Mari. Potenciálna chyba spočíva v tom, že pri nízkych rýchlostiach môže odskočiť remeň na pohon alternátora a môže poškodiť motor. "Doteraz sme zaregistrovali 1 500 takýchto poškodení," uviedol Mari. Ako však zdôraznil, pri poruchách nebol nikto zranený. Hovorca spoločnosti ďalej uviedol, že chybu na motorových vozidlách servisy bezplatne odstránia. Oprava potrvá v priemere hodinu a 20 minút. Náklady, ktoré Renaultu stiahnutím vozidiel vzniknú, nechcel hovorca konkretizovať.
Za sedem mesiacov tohto roku sa v SR predalo 41 415 nových osobných a malých úžitkových automobilov, čo je o 7 % menej ako za to isté obdobie vlani. Júlový predaj osobných a malých úžitkových vozidiel na Slovensku tiež medziročne klesol o 442 áut, keď dosiahol 6 622 kusov. Agentúry o tom informovala Mária Nováková zo Združenia automobilového priemyslu SR (ZAP). Najvyšší odbyt za január až júl dosiahli v SR automobily Škoda, ktoré zaznamenali podiel na trhu 42,9 %. Druhé najpredávanejšie boli autá značky Renault s takmer 10-percentným podielom a na tretej priečke sa umiestnili vozidlá spoločnosti Volkswagen, ktoré dosiahli na trhu 8,41-percentný podiel. Za nimi nasledujú francúzske značky Peugeot a Citroen a taliansky Fiat. Ďalšie priečky na Slovensku obsadili automobily Opel, Seat a vozidlá značky Daewoo. Jednotka medzi luxusnými vozidlami v SR, automobily Mercedes, zaznamenali celkovo medzi osobnými a úžitkovými automobilmi deviate miesto s trhovým podielom 2,36 %. Mercedes tak v luxusnej triede vedie pred značkami Audi, BMW a Volvo, ktoré majú na slovenskom automobilovom trhu menej ako jedno percento. Oživenie nepriaznivého vývoja v odbyte áut očakáva ZAP po nadobudnutí účinnosti novej zákonnej úpravy limitov odpisov osobných automobilov. (leo)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 01:49