StoryEditor

Argentína uvažuje o predaji štátnej pôdy

15.05.2002, 00:00

Argentínsky prezident Eduardo Duhalde zvažuje predaj štátnych firiem a pôdy v úsilí vykompenzovať obyvateľstvu zablokovanie jeho účtov. Ako uviedol, štát vlastní tisíce firiem a obrovské plochy poľnohospodárskej a lesnej pôdy, ktoré však nevyužíva. Vláda preto skúma možnosti kompenzácie fakticky "nedobytných účtov" obyvateľov peniazmi za predaj štátneho majetku.
Prezident Duhalde a nový minister hospodárstva Roberto Lavagna zúfalo hľadajú spôsob, ako upokojiť zo dňa na deň rozhnevanejšie obyvateľstvo, ktoré musí čeliť zvlášť nepopulárnym obmedzeniam pri výbere peňazí z vlastných účtov. Aby sa úplne nezrútil finančný systém už aj tak ťažko skúšanej krajiny, nesmú si vybrať viac ako im stačí na zaplatenie účtov a na nákup základných potravín a potrieb bez ohľadu na to, že toto obmedzenie najvyšší súd krajiny už dvakrát označil za neústavné. Nové návrhy na predaj štátnych pozemkov, železníc, podnikov či dokonca nábytku z niektorých firiem ukazujú, ako málo možností má Argentína na to, aby pomohla najviac zbedačeným ľuďom.
Obmedzenia na výber z vkladov sú v platnosti už päť mesiacov a navyše, začiatkom mesiaca zatvorili argentínske banky, aby sa zmiernil tlak na výber hotovosti. Zatiaľ však čo Argentínčania majú obmedzený výber zo svojich vkladov, hodnota pesa klesla oproti doláru za spomínaných päť mesiacov o 70 %, a tak už ani stanovený prísny limit nestačí na pokrytie základných životných potrieb väčšiny ľudí. Ekonómovia uvažovali o transformácii úspor na obligácie, od tohto kroku nakoniec ustúpili.
Ľudia sú však skeptickí aj čo sa týka úvah o predaji štátnych pozemkov a už ani Duhaldemu neveria. Zrušenie obmedzenia na výber vkladov je len jedným z mnohých problémov, s ktorými sa dnes argentínska vláda borí, aby dostala národ z najhoršej recesie v histórii. Očakáva sa, že ekonomika sa v tomto roku prepadne o 15 %. Nezamestnanosť dosahuje 25 % a milióny ľudí závisia od barterových obchodov na získanie potravín a ošatenia. V tom všetkom je teraz prvoradou úlohou pre Buenos Aires získať úver od Medzinárodného menového fondu, ale zároveň splatiť dlh Svetovej banke vo výške okolo 800 mil. USD, inak si krajina uzatvorí poslednú cestu k medzinárodnej pomoci.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:26