StoryEditor

Nezabúdajte žmurkať -- pomáha to očiam

01.03.2004, 23:00
O očiach hovoríme ako o zrkadle duše a zrak je jedným z najdôležitejších zmyslov človeka. Prostredníctvom očí získavame viac ako osemdesiat percent informácií z okolia. Oční lekári však bijú na poplach, lebo čoraz menej ľudí venuje svojmu zraku dostatočnú pozornosť.

Vývojové chyby, ale aj negatívne vplyvy prostredia spôsobujú, že náš zrak sa opotrebúva a kazí. Odborníci tvrdia, že každý desiaty pacient trpí určitým druhom očnej infekcie, až štvrtinu ľudí nad päťdesiat rokov postihuje strata centrálnej ostrosti a až u dvadsiatich percent populácie sa objavuje tzv. syndróm suchého oka. Viac o tomto ochorení nám povedal MUDr. Ján Zváč, primár Očnej kliniky ružinovskej nemocnice v Bratislave.
Slzy nielen zo žiaľu
"Názov syndróm suchého oka vystihuje podstatu ochorenia. Je výsledkom nedostatočného zvlhčovania povrchu oka, pričom ide o poruchu tvorby slzného filmu," vysvetlil MUDr. Zváč. Pacienti sa sťažujú zvyčajne ráno na pocit sucha v oku, škrabanie, dráždenie, svrbenie, alebo pocit cudzieho telesa.
Slzy sú pre oči veľmi dôležité, pretože okrem 99 percent vody obsahujú aj hlieny, tukové a ochranné látky, ktoré v oku rozpúšťajú baktérie. Ak je slzný film nedostatočný, napríklad pri prirodzenom starnutí, kde sa činnosť slznej žľazy postupne vyčerpáva a neprodukuje dostatočné množstvo slz, vzniká syndróm suchého oka. Ochorenia však môže spôsobiť aj nedostatok vitamínu A, poruchy činnosti štítnej žľazy, pečene, reumatické choroby, užívanie liekov proti depresii, neuróze, alergii, vysokému tlaku, na odvodňovanie...
Rovnako ho však môže vyvolať časté pozeranie na monitor počítača či televízora. Pri sústredenom sledovaní takéhoto objektu sa totiž zníži frekvencia žmurkania až na desatinu. A žmurkanie je veľmi dôležité, lebo ním rozotierame slzný film, ktorý chráni rohovku. Preto sú ľudia, ktorí denne a dlho pracujú s počítačom alebo vysedávajú pri televízore, vážnymi adeptmi na nadobudnutie tohto syndrómu. Tvorbu i kvalitu slzného filmu môže narušiť aj dlhší pobyt vo veternom alebo v prašnom prostredí, u žien zase nedostatočná hormonálna činnosť v období klimaktéria.
Za normálnych okolností sa denne tvorí približne tridsať kvapiek slz, ktoré chránia oko pred vysychaním, slúžia na uľahčenie pohybu očí i viečok, chránia oko pred baktériami a súčasne čistia od čiastočiek prachu. "V súčasnosti je syndróm suchého oka mimoriadne aktuálnym problémom a súvisí s celkovou suchosťou ovzdušia, prehriatymi a suchými miestnosťami v bytoch (vlhkosť by mala byť 60°), ale aj nedostatočnou konzumáciou tekutín," zdôrazňuje MUDr. Zváč. Do rizikovej skupiny patria najmä starší ľudia, ženy v období klimaktéria a tí, ktorí nosia kontaktné šošovky. Ochorenie je však neraz aj dôsledkom istého spôsobu života i životného štýlu. Keďže slzný film sa aktívne podieľa na ochrane oka a jeho štruktúr, pri jeho absencii hrozí preniknutie infekcií do vnútra oka. Takíto pacienti majú teda väčšiu dispozíciu na vznik závažných ochorení očných spojiviek a rohovky.
"Žiaľ, tento syndróm je chronickým ochorením, ktoré zatiaľ nevieme úplne vyliečiť. Možno ho však držať pod kontrolou, aby sa zachovalo kvalitné videnie," konštatuje MUDr. Zváč. Zdôraznil, že syndróm suchého oka si netreba mýliť s vekom podmienenou ďalekozrakosťou, pri ktorej zraková námaha spôsobuje podobné pocity - dráždenie, svrbenie či slzenie oka. Tento problém môžu zmierniť i odstrániť korekčné (dioptrické) okuliare.
Čo škodí očiam: prach a nečistoty v ovzduší i vo vode; dlhodobé vysedávanie pred obrazovkou televízora či počítača; pobyt na slnku bez ochranných okuliarov s UV filtrom; nedostatok tekutín; nedostatočná vlhkosť v byte alebo na pracovisku; dlhodobý pobyt v klimatizovaných priestoroch; nedostatočné žmurkanie; niektoré kozmetické prípravky na úpravu očí pri alergiách na farby.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 03:14