StoryEditor

EK začala proces voči Nemecku

08.01.2003, 23:00

Nemecký rozpočtový deficit podľa najnovšej správy Európskej komisie (EK) prekročil hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). EK v tejto súvislosti včera pristúpila k ďalšiemu disciplinárnemu konaniu proti Nemecku, v prípade ktorého hrozí, že aj v tomto roku opäť prekročí 3-percentnú hranicu. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Už koncom minulého roku začala Európska únia (EÚ) disciplinárne konanie proti najväčšej európskej ekonomike vzhľadom na to, že v novembri odhadovala deficit Nemecka za rok 2002 na úrovni 3,8 % HDP. Nemecko sa tak stalo druhou krajinou po Portugalsku, proti ktorej začala EK viesť konanie v rámci Paktu stability a rastu, ktorý stanovil hornú hranicu deficitu na 3 %. Táto hranica zabezpečuje stabilitu jednotnej európskej meny -- eura.
Disciplinárne konanie EK proti Nemecku môže vyústiť do vysokej peňažnej pokuty. Tento proces môže trvať veľmi dlho, pričom krajina sa ešte môže vyhnúť trestu, ak urobí nápravu. Pokute sa môže krajina vyhnúť dokonca aj na konci procesu v prípade, že sa jej podarí presvedčiť ostatné štáty, aby finančný trest zamietli.
V tomto roku vedúci predstavitelia Nemecka očakávajú, že krajina zaznamená pokles rozpočtového deficitu na 2,75 % HDP, avšak len za predpokladu, že najväčšia európska ekonomika vzrastie o 1,5 %. Jednou z podmienok dosiahnutia tohto cieľa je schválenie vládou navrhovaných opatrení.
Brusel sa však obáva, že tento cieľ je nesplniteľný, keďže nové plány nemeckej vlády sú vystavené viacerým rizikám. "Rozpočtový plán Nemecka je síce optimistický, avšak neuskutočniteľný," upozornil komisár EÚ pre ekonomiku Pedro Solbes,. Ako dodal, tempo rastu nemeckej ekonomiky bude podľa doterajších odhadov určite nižšie než predpokladá nemecká vláda. Rovnako minuloročné povodne nepovažuje komisia za jednu z príčin ekonomického útlmu, čím zmarila Nemecku nádej, že by sa vďaka mimoriadnym udalostiam vyhlo trestu.
Európska únia včera varovala aj Francúzsko, ktorého rozpočtové plány nie sú podľa vyjadrenia jej vedúcich predstaviteľov v súlade so smernicami EÚ. Kritike únie sa včera pre rozpočtové deficity nevyhli ani Taliansko a Grécko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 23:15