Med, ktorému ľudová tradícia na celom svete pripisovala priam magické účinky (na Slovensku sa med spájal s mysterióznosťou totemovej šelmy, ktorej dal aj krycie meno - medveď), dokazuje svoju čarovnú moc aj vedcom. Dve štúdie vedcov z University of Illinois obsahujú dobré správy pre milovníkov medu. Po prvé: Opäť sa potvrdilo, že antioxidačný účinok medu stačí na konzerváciu mäsa bez straty chute. Po druhé, že v krvi zmiešanej s účinnými látkami medu sa vyskytovalo menej substancií škodiacich cievam. Najmä tmavý med spomaľuje oxidáciu lipoproteínov s nízkou denzitou (LDL), ľudovo nazývaných zlý cholesterol, informuje časopis Journal of Agricultural & Food Chemistry. Tento proces zapríčiňuje ukladanie artériosklerotických povlakov na stenách ciev. Povlaky sú výsledkom reakcie cholesterolu s kyslíkom. Vďaka precíznej meracej metóde tím vedcov zistil, že antioxidanty v mede sa zhodujú s tými v ovocí a zelenine a tiež majú schopnosť tlmiť aktivitu agresívnych molekúl - voľných radikálov. Spomínaná meracia metóda má skratku ORAC - z anglického Oxygen Radical Absorbing Capacity. Týmto postupom sa meria neutralizácia voľných radikálov antioxidantmi. Hodnoty pre med sa pohybovali od troch do 17. Hodnoty bežne konzumovaného ovocia a zeleniny sú medzi 0,5 a 16. Ak by, napríklad, človek zjedol rovnaké množstvo melónov a medu, prijal by identický objem antioxidantov. V praxi je to, samozrejme, nereálne, ale štúdie ukázali, že med je zdravšou náhradou cukru.
(t)
StoryEditor