StoryEditor

Zníženie cien ropy otvorilo burzám cestu nahor

13.09.2004, 00:00
Americké burzy počas minulého týždňa rástli. Hlavným dôvodom bolo zmiernenie obáv, že vysoké ceny ropy budú mať nepriaznivý vplyv na ziskovosť firiem

Americké burzy počas minulého týždňa rástli. Hlavným dôvodom bolo zmiernenie obáv, že vysoké ceny ropy budú mať nepriaznivý vplyv na ziskovosť firiem. "Hlavnou hybnou silou trhu sú ceny ropy," skonštatoval pre agentúru Bloomberg Richard Weiss zo spoločnosti City National Bank. Ako dodal, ich pokles má priamy vplyv na ekonomické očakávania, hospodárske výsledky firiem, a tým aj na kurzy akcií.
Vodcom trhu bol technologický sektor. Výrobca mobilných telefónov Nokia, ktorý je najväčším klientom spoločnosti Texas Instruments, zvýšil očakávaný predaj za tretí štvrťrok. Firma Corning zase oznámila, že zisky v treťom kvartáli budú podľa prognóz. "Technologické akcie neboli na tom v tomto roku dobre, takže zhodnotenie mnohých vyzerá atraktívne," skonštatoval pre agentúru Bloomberg Peter Zuleba z Glenmede Trust
Za vlaňajší týždeň sa index Standard & Poors 500 zvýšil o 0,9 percenta na 1 123,92 bodu. Užší Dow Jones Industrial Average vzrástol o pol percenta na 10 313,07 bodu. Technologicky ladený Nasdaq Composite Index si polepšil o 2,7 percenta na 1 894,31 bodu. V tomto období sa cena ropy na newyorskej burze oslabila o 2,7 percenta a skončila na úrovni 42,81 dolára za barel, teda 159 litrov. Len na porovnanie, rekord padol 19. augusta, keď sa barel ropy predával po 48,7 dolára. Podobný vývoj bol aj na "starom" kontinente. Tón udávala fínska Nokia. "Táto firma je bezpochyby veľký hráč," povedal pre agentúru Bloomberg vlastník akcií Klaus Hagedorn z nemeckej spoločnosti Metzler Investment. Ako dodal, predpovede, ktoré predstavovali najhoršie scenáre pre investorov, sa nesplnili.
Európsky index Dow Jones Stoxx 600 ostal za týždeň bez zmeny. Stalo sa tak po prvý raz od zavedenia v roku 1987. Užší Stoxx 50 sa oslabil o 0,1 percenta. Národné indexy rástli vo všetkých osemnástich krajinách okrem Írska. Na trhu však sklamala energetická spoločnosť E.ON. Firma WestLB totiž znížila odporúčania na jej akcie. Argumentovala tým, že podnik nebude môcť úplne preniesť vyššie ceny na koncového zákazníka.
Darilo sa aj akciovým trhom v Ázii. Lídrom bol juhokórejský Samsung Electronics a taiwanský Hon Hai Precision Industry. Tak ako v ostatných regiónoch aj tu mali vplyv akcie Nokie. "Nokia je žiarivým bodom," skonštatoval Yu Reming z Prudential Securities Investment Trust. Podľa neho si investori uvedomia, že prehliadali technologické spoločnosti. Regionálny index Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific si polepšil o 1,4 percenta na 89,7 bodu. Teroristické útoky v indonézskej Djakarte však nehrali významnejšiu úlohu. Investori ich totiž očakávali a zahrnuli ich do cien akcií.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:34