StoryEditor

Európska trojka a rozšírenie únie

19.02.2004, 23:00
Niektoré krajiny Európskej únie len s nevôľou sledovali stretnutie európskej trojky v Berlíne. Najviac sa hnevá taliansky premiér Silvio Berlusconi. Ten označil stredajší summit lídrov Nemecka, Francúzska a Británie za chybu a odmietol ich návrh na vytvorenie funkcie podpredsedu Európskej komisie povereného riadením hospodárskych reforiem.

"Je chybou, že v Európe neexistuje dohoda o tomto návrhu," uviedol premiér, podľa ktorého tento krok neveští nič dobré práve v čase rozšírenia únie. "Ak v stredu prišli s nejakým návrhom alebo rozhodnutím pre európsku dvadsaťpäťku, potom by tieto krajiny mali vedieť, že naša odpoveď je nie," vyhlásil Berlusconi. Ku kritikom veľkej trojky patria aj Rakúsko, Španielsko, Portugalsko a Poľsko. Podľa Süddeutsche Zeitung, nemecký kancelár Gerhard Schröder, francúzsky prezident Jacques Chirac a britský premiér Tony Blair prekročili svoje kompetencie. "Taká arogancia moci odporuje duchu aj zneniu zmlúv o EÚ a musí vzbudiť nedôveru vo všetkých 22 metropolách," tvrdí denník.
Hoci sa Blair, Chirac a Schröder snažili upokojiť atmosféru, nevybrali si na to celkom vhodné slová. "Stále sú a boli v Európe stretnutia v rôznych formátoch," krútil hlavou Chirac nad obavami z možnej dominancie trojky v Európskej únii. Akoby zabudol, ako veľmi ho nahneval list ôsmich, ktorí podporili Spojené štáty v ich ťažení proti Iraku. Vtedy sa mu taký formát s vlastným názorom zdal nevhodný, ľahkomyseľný, nezodpovedný a dokonca nebezpečný. Ani Blairovo vyjadrenie: "Ak sa na niečom dohodneme, bude to dobré pre tri krajiny, ale tiež pre Európu," neznelo pre krajiny, ktoré sa obávajú vlády triumvirátu v únii, presvedčivo.
Hoci stretnutiu dominovali ekonomické témy - ako naštartovať plány na oživenie európskej ekonomiky, summit európskej trojky bol viac o rozšírení Európskej únie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.
Chirac na jednej strane túži, aby sa s historickým rozšírením, aké únia ešte nezažila, spájalo aj jeho meno. Na druhej strane sa bojí straty vplyvu dlhoročného francúzsko-nemeckého motora v európskej 25. Práve preto uvažuje o partnerstve s Veľkou Britániou. Traja veľkí hráči budú mať silnejší vplyv ako dvaja.
Podľa International Herald Tribune, rádio Europe 1 len niekoľko hodín pred berlínskym stretnutím uviedlo, že summit je o francúzsko-nemeckom partnerstve, ktoré už stratilo "energiu a kredibilitu" na to, aby vyviedlo Európu z mizérie. Práve preto sa teraz obracia na Blaira ako na "nenahraditeľného spojenca medzi novou a starou Európu".
Ani tak si však Blair nemôže byť ničím istý. Chirac sa až príliš jasne snažil dať najavo, že francúzsko-nemecký vzťah je osobitý a nedá sa preniesť na druhých či exportovať. "Nebudú sa Francúzsko a Nemecko snažiť zneužiť Blairovho uspokojenie z toho, že je v srdci Európy, na uskutočnenie vlastných zámerov? Chceme sa naozaj priateliť s dvoma štátmi, ktoré ešte nedávno presadzovali spiatočnícku politiku v otázke reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky a prekračovali pravidlá Paktu stability?," pýta sa vo svojom komentári britský denník Daily Telegraph.
Summit trojky naozaj nie je zlým začiatkom na naštartovanie lenivej európskej ekonomiky. Pravdu však majú tí, čo tvrdia, že EÚ potrebuje viac než len toto spoločenstvo troch štátov.

Závery stretnutia európskej trojky:
- Nemecký kancelár Gerhard Schröder, francúzsky prezident Jacques Chirac a britský premiér Tony Blair vyzvali na prehĺbenie ekonomických reforiem a zvyšovanie investícií do vedy a výskumu v EÚ. Len tak bude podľa nich možné urobiť z EÚ do roku 2010 konkurencieschopnú ekonomiku sveta. Trojka vyzvala na prednostný rozvoj takých technológií, ktoré môžu rastu hospodárstva pomôcť, napríklad komunikačných technológií či nanotechnológií.
- Schröder ustúpil francúzskej požiadavke a súhlasil so znížením dane z
pridanej hodnoty v oblasti služieb od roku 2006, ktorej sa dosiaľ veľmi bránil.
Chirac aj Blair mu za to verejne poďakovali.
- Vyslovili sa za vymenovanie podpredsedu Európskej komisie povereného riadením hospodárskych reforiem.
- Zdôraznili nevyhnutnosť reformy sociálnych systémov, ktoré sa musia prispôsobiť zmeneným demografickým podmienkam.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:31