StoryEditor

Človek a mačka: Spolu takmer 10-tisíc rokov

13.04.2004, 00:00

Ako čoraz mestskejšie zameraní ľudia si neuvedomujeme, že za svoju civilizáciu nesmierne vďačíme zvieratám. Tým, ktorých domestikácia umožnila rozvoj produkcie potravín, počnúc dobou približne pred 10-tisíc rokmi. Dosiaľ od nich získavame mäso, mlieko, kože, kožušiny aj pracovnú silu. Najmä od tzv. veľkej päťky -- kozy, ovce, ošípanej, kravy a koňa.
Celosvetovo k nim ešte treba prirátať tzv. malú deviatku -- ťavu jednohrbú, ťavu dvojhrbú, lamu/alpaku, somára, soba, vodného byvola, jaka, bali-bantgenga a mithanu (posledné dve zvieratá sú miestne domestikované formy pratura).
Popri týchto veľkých zvieratách máme úžitok aj z viacerých malých. Príkladmi sú hydina a králiky. Ale aj z hmyzu -- včiel a hodvábnikov.
Zvierací spoločníci. Dôležité sú pre nás však aj domestikované tvory, z ktorých priamo nemáme materiálny či energetický zisk. Sú našimi pomocníkmi a spoločníkmi. Často si k nim vybudujeme citové puto -- v rámci ich pomoci alebo ako k tzv. domácim miláčikom. Najviac to platí o psovi a mačke. Psy domáce (Canis fam...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/veda-a-technika, menuAlias = veda-a-technika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 21:33