StoryEditor

Expanzia E.ON vo východnej Európe

27.08.2003, 00:00
Spoločnosť E.ON Energie AG, ktorá v rámci nemeckého energetického koncernu E.ON AG zodpovedá za strednú a východnú Európu, sa sústreďuje na ďalšie expanzné plány v tomto regióne.

Spoločnosť E.ON Energie AG, ktorá v rámci nemeckého energetického koncernu E.ON AG zodpovedá za strednú a východnú Európu, sa sústreďuje na ďalšie expanzné plány v tomto regióne. "V Poľsku prakticky nie sme zastúpení, v ČR sú ešte biele miesta na mape a na Slovensku sa ešte môžeme zlepšiť," povedal predseda predstavenstva tejto dcérskej firmy Johannes Teyssen. Podľa jeho slov chcú v strednej Európe posilniť svoje trhové pozície a sústrediť sa najmä na výrobu a prenos energie.
Prezident koncernu Wulf Bernotat nedávno oznámil, že do roku 2005 mienia investovať 26 až 28 mld. eur, čiže o 6 až 8 mld. eur viac než plánovali na konci roka 2002. J. Teyssen síce odmietol uviesť podiel E.ON Energie na tomto balíku, no z pôvodne plánovaných 18 mld. eur určil koncern pre dcéru 8 mld. eur.
To, že si E.ON Energie najväčší rast sľubuje od východnej časti Európy, je podľa názoru odborníkov pochopiteľné. Spotreba energie totiž v dôsledku rozrastajúcej sa industrializácie stúpa obrovským tempom. Poľská vláda pripravuje privatizáciu celého energetického hospodárstva, no proces pokračuje pomalým tempom. Kým RWE v roku 2002 získal varšavský rozvodný podnik Stoen, ponuka E.ON Energie neuspela. Naproti tomu v ČR sa mu podarilo získať podiely v dvoch regionálnych rozvodných podnikoch a v súčasnosti kontroluje 24 % trhu. Na Slovensku je E.ON Energie najväčším dodávateľom energie a v Maďarsku má podiely v troch regionálnych energetických a plynárenských spoločnostiach.
V novej štruktúre koncernu za jednotlivé trhy zodpovedajú dcérske spoločnosti E.ON Energie, Ruhrgas, britský Powergen, švédsky Sydkraft a americký LG & E. V prípade E.ON Energie do sféry zodpovednosti spadá predaj elektrickej energie a plynu v strednej Európe, čiže v Nemecku, štátoch Beneluxu, vo Švajčiarsku, v Rakúsku, Poľsku, ČR, Maďarsku a na Slovensku. Nová štruktúra celého koncernu potvrdzuje podnikateľský zámer E.ON Energie, keďže sa nezameriava na jednotlivé segmenty, ako výrobu či predaj, ale na kľúčové trhy. "Predstavy o existencii globálneho energetického trhu sú ilúzia," hovorí J. Teyssen. Podľa jeho slov vo Veľkej Británii sa pri výrobe elektrickej energie používa plyn, v Škandinávii vodná energia a v strednej Európe uhlie a atómová energia.
E.ON Energie v 1. polroku medziročne zvýšil prevádzkový zisk o 8 % na 1,9 mld. eur a obrat o 21 % na 11,8 mld. eur. Najväčší podiel na tomto vývoji mala výroba a predaj elektrickej energie v Nemecku. Vďaka tomuto vývoju sa J. Teyssen pokojne stavia k vysokým cieľom koncernu. W. Bernotat chce do roku 2006 zvýšiť návratnosť kapitálu z vlaňajších 9,3 na 10,5 %, no E.ON Energie vlani zaznamenal návratnosť kapitálu 13,5 %, kým, napríklad, Powergen len 5,7 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:50