StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

10.03.2002, 23:00

Lidové noviny
Problém vyzerá tak, že sudetskí Nemci, a azda Nemci ako takí, od nás niečo chcú -- a my im to nechceme poskytnúť. To je krajne nešťastná pozícia. Sme jednoducho v defenzíve, čosi urputne hájime, a aj keby sme zdesaťnásobili úsilie, nič tým nezískame. Bolo by preto dobré zmeniť prístup k problému. Nedá sa čakať, že politici na jednej i druhej strane začnú konať slušne a rozumne pár mesiacov pred voľbami. Mohli by sme však požiadať -- aby túto kauzu vypustili z predvolebného arzenálu. (Olej do ohňa, či do mora, Ondřej Neff, 10. 3.)

Izvestija
Americké noviny Los Angeles Times s odvolaním sa na tajnú správu Pentagónu uverejnili zoznam krajín, proti ktorým by Američania mohli eventuálne nasadiť jadrové zbrane. Na zozname sú Čína, Rusko, Irak, Severná Kórea, Irán, Líbya a Sýria. Podobná správa je svedectvom intelektuálnej obmedzenosti jeho autorov, ich úzkeho záberu. Terajšie zlepšenie vzťahov s Moskvou pripisujú pozícii Putina, ktorú nepodporuje politická elita. Nie je zvláštne, že americká armáda sa chce poistiť, aj keď to robia dosť hrubým spôsobom. (Deklarácia o plánoch, Jevgenij Baj, 10. 3.)

Der Standard
Český veľvyslanec v Rakúsku Jiři Gruša sa v rozhovore pre agentúru APA vyslovil za to, aby existujúca rakúsko-česká komisia historikov dostala konkrétnu úlohu. V štúdii má zhrnúť všetky fakty týkajúce sa a súvisiace s Benešovými dekrétmi. Zapojiť sa majú aj predstavitelia všetkých bývalých štátov dunajskej monarchie. (Benešove dekréty: Veľvyslanec Gruša chce..., 10. 3.)

Frankfurter Rundschau
Spisy východonemeckej tajnej služby Stasi o bývalom kancelárovi Helmutovi Kohlovi nebudú sprístupnené verejnosti. Rozhodol o tom spolkový správny súd. Niet pochýb, že Kohl je obeťou štátnej bezpečnosti NDR. Niet pochýb, že je "osobnosťou svetových dejín". Nejde predsa o to, narušiť súkromnú sféru prominentov, ale historicky významné udalosti by sa mali zverejniť. (Hodina parlamentu, Stephan Hebel, 10. 3.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:43