StoryEditor

Krok DS je podľa Dzurindu pozitívny precedens

17.09.2002, 00:00
Za prvý pozitívny politický precedens v slovenskej politike označil predseda vlády a líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda krok DS, ktorá stiahla svoju kandidátku pre parlamentné voľby v roku 2002. Zároveň dodal, že tento krok hovorí o zodpovednosti lídrov DS za výsledok volieb. Podľa predsedu DS Ľudovíta Kaníka sa prvýkrát v dejinách od roku 1989 politická strana rozhodla pomôcť a podporiť inú politickú stranu za presadenie svojich priorít do života, v záujme začlenenia SR medzi vyspelé demokratické krajiny sveta.

Dzurinda uviedol, že SDKÚ a DS uzavreli zmluvu, na základe ktorej dochádza k úzkej spolupráci na exekutívnej a samosprávnej úrovni medzi obidvoma subjektmi. Prioritami, ktoré zmluva obsahuje, sú dôchodková reforma, pokračovanie v znižovaní daní a odvodov a zníženie nezamestnanosti. V zmluve sa okrem iného uvádza, že ak bude SDKÚ súčasťou budúcej vládnej koalície, prizve do exekutívnej spolupráce aj odborníkov z radov DS. Ani jedna zo zúčastnených strán nekonkretizovala o aké posty a na akej úrovni pôjde. Obe strany zmluvne deklarujú úzku spoluprácu pri uzatváraní spoločných kandidátok pred budúcimi komunálnymi voľbami. Súčasťou zmluvy je tiež dohoda o deľbe príspevku od štátu na kampaň medzi obidva subjekty, v prípade ak SDKÚ vo voľbách získa dostatočný počet hlasov, ktorý ju bude oprávňovať na tento príspevok. DS by mala získať jednu pätinu z celkového objemu potenciálneho príspevku.
Na odstúpenie DS z parlamentných volieb stačil podľa Kaníka súhlas predsedníctva, ktoré sa touto otázkou zaoberalo dvakrát. Poprel, že by o tomto kroku nevedel Ján Langoš alebo Ján Budaj. Podľa Kaníka boli obidvaja o rokovaní Predsedníctva DS informovaní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 16:20