StoryEditor

Bratislavský paroplyn sa poštátnil

16.08.2002, 00:00

V roku 1996 sa Západoslovenská energetika (ZSE, v tom čase š. p.) rozhodla stavať v Bratislave zdroj elektriny využívajúci paroplynový cyklus a produkujúci teplo do verejnej siete. Zároveň traja účastinári -- ZSE, Slovenské elektrárne (SE), a. s., a SPP -- založili a. s. Paroplynový cyklus (PPC), ktorá je vlastníkom tohto elektrárenského diela. Jeho komerčná prevádzka sa začala v októbri 1998.
Cena diela bola 155 mil. DEM (vtedy 3 mld. Sk) a po určitých problémoch bola aj dodržaná. Postavil ju Siemens KWU AG, tretinu dodávok uskutočnila SES, a. s., Tlmače. Úverovanie diela bolo komplikované. Najprv sa čerpal dvojročný úver, potom ho nahradil úver za 100 mil. eur z Európskej investičnej banky (EIB) so splatnosťou 10 rokov. Zároveň boli uzavreté zmluvy o predaji elektriny a nákupe plynu, ktoré sa v súčasnosti stali problematické. Súvisia totiž s vystavenou zárukou za úver a nie sú konformné s liberalizáciou na trhu energií, ktorú najneskôr pri začlenení SR do EÚ treba uskutočniť. Na začiatku svojho mandátu vláda SR vzniesla požiadavku nahradiť vystavenú štátnu záruku komerčnou garanciou spolu s kapitálovým vstupom do PPC. V roku 2001 manažment PPC ukončil neúspešne rokovania s americkým El Pasom, posledným možným investorom. "Záujem o kapitálový vstup do PPC síce bol, ale požiadavky investorov na modifikáciu uzavretých dlhodobých zmlúv o dodávke elektriny, tepla a odbere plynu neboli prijateľné pre PPC ani pre ich akcionárov," informoval v apríli 2002 manažment PPC. Zároveň oznámil, že PPC dostal lukratívnu ponuku od syndikátu bánk. Neskôr ministerstvo hospodárstva vyhlásilo, že okrem účasti SE prevedie majoritný akciový balík PPC na Bratislavskú teplárenskú, a. s. Vtedajší riaditeľ sekcie ministerstva hospodárstva Ondrej Studenec naznačil, že PPC by sa mal privatizovať. V júli uzavreli obaja akcionári -- SPP a ZSE -- zmluvy o prevode svojich účastí v PPC na FNM. Nemecký investor do ZSE -- E.ON Energie, ktorý onedlho preberie manažérske riadenie, neprejavil záujem, aby si ZSE majoritnú účasť v PPC ponechala. Možno odhadovať, že to spôsobili spomínané dlhodobé zmluvy o dodávkach elektriny pre SE. V pôvodnom investičnom zámere bratislavského paroplynového cyklu sa predpokladalo, že tento zdroj s výkonom 218 MW by plnil funkciu akejsi mestskej elektrárne a jej výkonom by disponovala ZSE, preto sa aj stala najväčším akcionárom.
Objem výroby elektriny a tepla vo výške 2,07 mld. Sk za minulý rok predstavoval prírastok 15 % v porovnaní s rokom 2000, z toho teplo sa podieľalo štvrtinou. Spoločnosť PPC dosiahla celkový hospodársky výsledok 250 mil. Sk. Nárast hospodárskych výsledkov, súčasne s poklesom finančných nákladov, dokresľuje priaznivý trend v hospodárení PPC. Minulý rok spoločnosť PPC dodal 1,2 TWh elektriny (predstavuje to takmer 4 % spotreby SR) s priemernou cenou 1 650 Sk za MWh. PPC dodal do horúcovodnej siete Bratislava -- východ 1 975 TJ tepla, tri štvrtiny z množstva podľa rámcovej zmluvy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/energetika, menuAlias = energetika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:30