StoryEditor

Čo všetko banky posudzujú?

18.03.2004, 23:00

Predstava ľudí o tom, že ak majú k dispozícii zábezpeku vo forme nehnuteľnosti, tak hypotekárny úver získajú, je pomerne mylná. Bankám nejde o to, aby klient o nehnuteľnosť prišiel, ale o to, aby úver dokázal splácať. V prvom rade okrem už samotnej zábezpeky vo forme nehnuteľnosti, musí mať klient dostatočný čistý príjem, ktorý by mu okrem nákladov na bežné mesačné výdavky vystačil aj na zaplatenie úverovej splátky. Svoju solventnosť musí klient aj zdokladovať. Ak je zamestnancom, musí predložiť potvrdenie o príjme, ak je živnostníkom alebo má príjmy z inej činnosti, dokladuje svoju bonitu daňovým priznaním, prípadne potvrdením o výške zaplatených daní.
Banky sú zvedavé aj na mesačné náklady klienta. Zaujíma ich, či žiadateľ v súčasnosti býva v prenajatom byte, či vlastní mobilný telefón, auto, chcú vidieť lízingové a iné úverové zmluvy, zaujímajú ich aj výdavky na stravu, dopravu, ale aj, napríklad, na poistenie. Ak vám po odpočítaní všetkých týchto položiek váš čistý príjem nebude stačiť, môžete si prizvať ďalšieho dlžníka, ktorého príjmy sa k tým vašim pripočítajú. Nemusí pritom ísť o človeka v príbuzenskom vzťahu.
To, že spĺňate podmienky banky, neznamená, že od nej môžete dostať aj najlepší úrok, ktorý poskytuje. Banky vás totiž na základe získaných informácií o vás zaradia do určitej skupiny, ktorá má pridelenú svoju výšku úroku. Každá banka pri posudzovaní bonity klienta berie do úvahy iné kritériá. Klientovi však jednoznačne pomôže, ak má aj veľkú sumu peňazí v hotovosti, má uzatvorené kapitálové životné poistenie, ktoré je ochotné vinkulovať v prospech banky (väčšina bánk nepožaduje), alebo ak si úver berie na čo najkratšie obdobie. Samozrejme, tieto podmienky neplatia vo všetkých bankách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:08