StoryEditor

Dzurinda: Pichol som do osieho hniezda

10.10.2003, 00:00
"V minulých týždňoch som zasiahol voči vplyvnej lobistickej skupine, ktorej zámerom bolo aj odvolanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ladislava Pittnera a získanie vplyvu v službe," konštatoval premiér Mikuláš Dzurinda po rokovaní parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS, pred ktorým včera vyjadroval svoje stanoviská k aktuálnym kauzám.
Skupinu odmietol dať do priamej súvislostí s odvolávaním riaditeľa Národného bezpečnostného úradu Jána Mojžiša, no jeho odvolanie malo výrazne prispieť k jej znefunkčneniu. Zároveň dodal, že dokument, ktorý dostal od SIS o bezpečnostnej spoľahlivosti Mojžiša, len doplnil mozaiku informácií, ktorú si vytváral ešte predtým. Od orgánov činných v trestnom konaní Dzurinda očakáva, že budú postupne konkretizovať členov skupiny. Hlavným motívom pôsobenia lobistov mali byť peniaze zo štátnych objednávok a tendrov. Premiér nevylúčil, že na Slovensku pôsobia aj iné lobistické skupiny podnikateľov, no zdôraznil, že na rozdiel od nich mala tá odhalená využívať metódy založené na kontaktoch "so širokým prostredím vysokých štátnych úradníkov, rôznymi agentúrami a médiami". Podľa premiérových informácií sa jednotliví členovia skupiny pokúsili získať vplyv aj v politických stranách, ktoré nekonkretizoval.
Na Mojžišove obvinenia, že za samotným premiérom stoja určití lobisti, Dzurinda reagoval výzvou "nech menuje". Slovensko sa podľa premiéra stalo svedkom mediálnych hier. Podľa neho je prirodzené, že po pichnutí do osieho hniezda začali osy štípať.
Po včerajšom rokovaní výboru pre kontrolu činnosti SIS jeho predseda Viliam Soboňa uviedol, že po Dzurindových vysvetleniach k posledným udalostiam sú mnohé veci jasnejšie. O záveroch preverovania okolností spojených s nelegálnym odpočúvaním, článkami v britskom magazíne, odvolávaním Mojžiša či pôsobením skupiny bude výbor rokovať až po vypočutí hlavného vojenského prokurátora Dobroslava Trnku, generálneho prokurátora Milana Hanzela a opätovnom predvolaní Pittnera. Ešte pred odvolaním vypočul výbor aj Mojžiša.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 21:41