StoryEditor

BENCHMARK -- nový fenomén alebo nevyhnutnosť?

26.04.2004, 00:00

Pri každodennom rozhodovaní v oblasti finančného manažmentu sa manažéri často stretávajú s nedostatkom informácií o stave ekonomického prostredia, v ktorom sa pohybujú. Uvedená potreba vzniká aj pri zostavovaní finančných plánov. Častou otázkou firiem je: "Ako na tom vlastne sme v porovnaní s konkurenciou?" Mnohokrát jediný spôsob, ako sa dostať k informáciám o konkurencii, sú výročné správy, ktoré však často nevytvárajú dostatočne početnú štatistickú vzorku, alebo informácie z rôznych zväzov a združení, kde však vzniká problém nekompletnosti členov takýchto združení, ako aj konzistentnosť medziročného spracovania dát. Riešením je internetová benchmarková aplikácia Slovenskej ratingovej agentúry, a. s.

Relatívne novým nástrojom podpory manažérskeho rozhodovania na Slovensku je tzv. benchmarking. Benchmarking možno opísať ako proces porovnávania výkonnostných, štrukturálnych i prevádzkových parametrov podniku s typovo rovnakými parametrami skupiny porovnateľných podnikov. Typovo rovnaký parameter skupiny podnikov, ktorý sa považuje za referenčnú hodnotu, sa nazýva benchmark. Inými slovami, podstatou benchmarkingu je zistenie pozície konkrétneho podniku v rámci odvetvia alebo inej skupiny porovnateľných subjektov.

V súčasnosti nastáva zásadný posun vo vnímaní kvalitného subjektu. Dobrý je taký podnik, ktorý dosahuje lepšie výsledky ako výsledky, ktoré sa dosahujú na trhu. Z tejto filozofie vyplynula potreba benchmarkových informácií ako nástroja na zvyšovanie výkonnosti podniku a jeho konkurencieschopnosti.

Najpodrobnejším a najkomplexnejším zdrojom relevantných informácií bola dosiaľ publikácia Stredné hodnoty finančných ukazovateľov ekonomických činností v Slovenskej republike, ktorá poskytovala podrobné údaje za finančné ukazovatele podľa OKEČ. Slovenská ratingová agentúra pristúpila k prevedeniu uvedenej publikácie do elektronickej formy prostredníctvom internetu. Takáto forma ma niekoľko výhod oproti spomínanej publikácii: možnosti krížových výberov, viac štatistických ukazovateľov umožňujúcich detailnejšie členenie, možnosť vložiť vlastné údaje a porovnať sa v rámci špecifikovanej kategórie (podľa OKEČ, právnej formy, obratu, kraja, OKEČ s odvetvím).

Údajová základňa benchmarkovej aplikácie Slovenskej ratingovej agentúry, a. s., obsahuje roky 1994 až 2002 a celkový počet subjektov obsiahnutých v databáze sa pohybuje okolo 45 tis. ročne.

Aplikácia Benchmark je určená nielen všetkým, čo sa chcú porovnať s relevantným trhom či porovnávať vôbec, ale najmä analytikom, bankárom, pracovníkom marketingu na úrovni stratégie, manažérom a v podstate všetkým, čo už dnes dokážu pristupovať k riziku sofistikovanejšie a predvídavejšie.

Pre ľahšiu orientáciu bola aplikácia rozdelená na tri úrovne: strategická, situačná, analytická -- podľa potrieb predpokladaných používateľov.

Strategická úroveň
V rámci tejto časti aplikácie získa užívateľ základné informácie o odvetví, resp. sektore, ktorý ho zaujíma z hľadiska početností na základe rôznych výberových kritérií. Medzi ponúkané výberové kritériá okrem odvetvia patria právne formy, členenie podľa krajov, obratové a majetkové členenie. Aplikácia na základe zvolených výberových kritérií poskytuje informácie o početnostiach subjektov, o počte ziskových a stratových subjektov a o objeme nimi dosahovaných tržieb, ziskov a strát buď za konkrétny rok, alebo za zvolený interval rokov. Z hľadiska poskytovaných informácií je vhodná na vytvorenie si rýchleho nadhľadu na požadované odvetvie s možným detailnejším členením pomocou výberu definovaných výberových kritérií.

Situačná úroveň
Táto časť aplikácie poskytuje podrobnejšie informácie o vybranom odvetví tým, že používateľ získa informáciu o finančnom hospodárení subjektov v rámci zvoleného odvetvia na základe 10 definovaných ukazovateľov a má možnosť porovnania s agregovanou skupinou (výroba, služby, maloobchod, veľkoobchod alebo pri detailnejšom členení -- priemyselná výroba, služby...), do ktorej je príslušné odvetvie zaradené.

Analytická úroveň
Analytická úroveň je z hľadiska objemu informácií najobsažnejšou časťou modulu Sektorové a odvetvové analýzy a poskytuje tri ďalšie členenia. Oproti predchádzajúcim modulom poskytuje možnosť interaktívneho porovnania vami definovaného konkrétneho subjektu s vybraným odvetvím a/alebo agregovanou skupinou s možnosťou podrobnejšieho definovania ostatných výberových kritérií, ako sú napr. právna forma, členenie podľa krajov, výška obratu, výška majetku a pod.

Komplementárnou súčasťou je aj makroekonomická časť, ktorá poskytuje používateľovi základné informácie o vybraných makroukazovateľoch. Táto časť je dôležitá pre zorientovanie sa, v akej situácie sa nachádza hospodárstvo, čo prispieva k skvalitneniu pri finančnom rozhodovaní.

Ak máte záujem dozvedieť sa viac o internetovej benchmarkovej aplikácii, otestujte "demo" verziu na www.benchmark.sk. Na prípadné otázky vami radi odpovedia pracovníci Slovenskej ratingovej agentúry, a. s., na telefónnom čísle 02/54 64 51 51.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rating, menuAlias = rating, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:24