StoryEditor

O vyslaní slovenských vojakov do Iraku už zajtra

04.02.2003, 23:00

Niektoré parlamentné politické subjekty pred zajtrajšou mimoriadnou schôdzou Národnej rady SR o vyslaní slovenských vojakov do Iraku ešte stále nevedia, či odchod vojakov podporia, prípadne za akých podmienok. Ešte v januári vláda schválila návrh na vyslanie jednotky radiačnej, chemickej a biologickej ochrany ozbrojených síl SR do akcií týkajúcich sa Iraku. K jednotnému stanovisku o tomto dokumente sa však nepodarilo dospieť ani na úrovni koalície. Na samotnom rokovaní kabinetu návrh nepodporili dvaja ministri KDH (Milan Fronc a Vladimír Palko). Ako je tento dokument vnímaný v jednotlivých poslaneckých kluboch? Jednoznačné stanovisko prezentovali SDKÚ, SMK a ANO, ktoré vládny návrh podporia. Na opačnej strane sú komunisti, ktorí budú hlasovať proti.
HZDS: Poslanci zatiaľ ešte najsilnejšieho poslaneckého klubu chcú vo štvrtok požiadať o prerušenie schôdze do chvíle, keď bude známe znenie druhej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. V prípade, že sa o vládnom návrhu bude rokovať, pripraví HZDS vlastný návrh, v ktorom bude vyslanie vojenskej jednotky podmienené prijatím rezolúcie. "Nechceme tejto vláde podpísať bianko šek, aby sama rozhodovala o vyslaní našich jednotiek do Iraku. Podľa nás je to v rozpore s ústavou," vyhlásil podpredseda HZDS Rudolf Žiak s tým, že o vyslaní vojakov má rozhodovať parlament. Vzhľadom na situáciu v poslaneckom klube nevie, ako budú hlasovať poslanci okolo Vojtecha Tkáča. "Ak bude zhoda, tak nie preto, že sa dohodneme, ale preto, že majú podobný názor," poznamenal Žiak. Pravdepodobnejšie však je, že skupina nespokojných poslancov podporí vládny návrh. HZDS chce o svojej iniciatíve na prerušenie schôdze rokovať so všetkými parlamentnými stranami, pričom najbližšie má v tejto chvíli k Smeru.
Smer: Poslanci Smeru podporia len také uznesenie, ktoré bude priamo viazané na výslovné rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN o použití medzinárodnej vojenskej sily proti Iraku. Podľa Roberta Fica je pre Smer vládny návrh uznesenia úplne neakceptovateľný, pretože je "nejednoznačný a umožňuje viacero výkladov". Smer príde s vlastným návrhom uznesenia, v ktorom pozitívne vymedzí súhlas s vyslaním jednotiek do Iraku "len pod podmienkou výslovného, explicitného rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN".
KDH: Predsedníctvo KDH na rokovaní s členmi poslaneckého klubu rozhodlo, že KDH je v súčasnosti proti vyslaniu slovenskej vojenskej jednotky do Iraku. V súčasnosti vraj nie sú žiadne jednoznačné a objektívne dôkazy o existencii zbraní hromadného ničenia v Iraku. Poslanci KDH majú pri hlasovaní možnosť sami sa rozhodnúť, či vládny návrh podporia. Podľa našich informácií majú v tejto chvíli prevahu tí, čo sú proti vládnemu návrhu v pomere 2:1 Situácia sa môže ešte zmeniť na dnešnom rokovaní klubu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. apríl 2024 09:40