StoryEditor

Pozitívne správy podporili akciové trhy

16.04.2003, 00:00

Pozitívne bilancie niektorých dôležitých spoločností zahnali obavy investorov na Wall Streete. Pozitívne štvrťročné bilancie finančných spoločností, ako je napríklad Citigroup, znížili obavy investorov zo slabých hospodárskych výsledkov spoločností a podporili kurzy akcií jednotlivých firiem. Ako uviedol denník Handelsblatt, hlavný akciový index Dow Jones zaznamenal na začiatku tohto týždňa nárast o 1,8 % na úroveň 8 351 bodov. Index Nasdaq sa zvýšil o 1,9 % na 1 385 bodov. Širší index S & P 500 sa zlepšil o 1,95 % na 885 bodov.
Štvrťročné výsledky finančných inštitúcií posmelili investorov na nákupy. "Výsledky, ktoré sme mohli vidieť, boli solídne," povedal Sean Martin, obchodník firmy A. Gary Schilling & Co. Mnohí investori očividne počítali s horšími výsledkami. Vzhľadom na negatívne očakávania zaznamenali americké akciové trhy v minulom týždni výrazný pokles. Samotný finančný index S & P vzrástol o 2,2 %. "Toto by mohlo byť znamením pre bankový sektor a hospodárske výsledky firiem, ktoré boli lepšie ako očakávali analytici," povedal Harry Michas, analytik spoločnosti Manmarketmonitor.com. Vojna v Iraku sa pomaly začína na Wall Streete dostávať do pozadia. Investori sa začínajú oveľa viac zameriavať na správy o hospodárskych výsledkoch v USA. Napríklad akcie IBM sa zvýšili ešte pred zverejnením údajov o 1,7 % na úroveň 80,07 USD.
Len v tomto týždni sa očakáva zverejnenie štvrťročných výsledkov 1300 firiem. Medzi nimi je aj jedna tretina z akcií tvoriacich bázu indexu Dow Jones. Podľa zistenia analytikov firmy Thomson First Call by sa štvrťročné výsledky firiem mali zvýšiť o 8,3 % v porovnaní s prvým štvrťrokom uplynulého roka. Avšak prognózy pre energetické spoločnosti určujú rast len na úrovni 1,6 %. Na burze New York Stock Exchange zmenilo svojho majiteľa približne 1,11 mld. akcií. Podľa Handelsblattu 2 414 firiem zvýšilo hodnotu svojich akcií, 859 znížilo a 168 zostalo na nezmenenej úrovni.
Pozitívne signály na Wall Streete a prevažne dobré výsledky amerických firiem pomohli aj nemeckému akciovému indexu DAX, ktorý v utorok ráno vzrástol o 1,48 % na úroveň 2 818 bodov. Index MDax vzrástol o 0,63 % na 3 008 bodov a TecDax získal 0,89 % a začínal obchodovanie na úrovni 363 bodov. V obchodovaní sa presadili hlavne akcie technologických firiem.
Ázijské trhy sa po pozitívnych ohlasoch z USA takisto posilnili. Hlavný japonský index Nikkei uzatváral na úrovni 7 838,83 bodov, čo je nárast o 1,12 %. Investori sa opäť začali vracať po piatich stratových dňoch k štandardným titulom, ako je napríklad Toyota Motor Corp. Podobne sa vyvíjali aj trhy v ostatných ázijských krajinách a v Austrálii. Trh v Južnej Kórei sa posilnil o 1,72 %, Hongkongu o 0,57 % a Austrálie o 0,4 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 21:43