StoryEditor

Pentagon rozhodne o akvizícii TRW

11.06.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Americká spoločnosť BAE Systems North America, dcéra najväčšieho európskeho zbrojárskeho koncernu BAE Systems, sa usiluje o súhlas Pentagónu na akvizíciu amerického koncernu TRW Inc. Informoval o tom denník The Washington Post.
Podnik musí Pentagón a americké ministerstvo spravodlivosti presvedčiť o tom, že americká dcéra koncernu operuje nezávisle. Spoločnosti k informácii zatiaľ nezaujali žiadne stanovisko.
Podľa expertov z oblasti zbrojárstva pôjde o to, či Pentagón dá súhlas na kúpu TRW zahraničnej spoločnosti. Podnik riadi kontrolnú a riadiacu sieť amerického raketového obranného systému a zúčastňuje sa na utajených projektoch v oblasti amerických satelitných programov, leteckej elektroniky a protiraketových laserových zbraní.
BAE už v roku 2000 kúpila divíziu leteckej a vesmírnej elektroniky amerického koncern Lockheed Martin za 1,67 mld. USD. V transakcii vtedy tiež hrala úlohu skutočnosť, že americkú zbrojársku firmu chce kúpiť zahraničný podnik.
O TRW však majú záujem aj ďalšie podniky. Americký zbrojársky gigant Northrop Grumman zvýšil nepriateľskú ponuku zo 47 USD na 53 USD za akciu, čo celkovo predstavuje asi 6,7 mld. USD. Záujem prejavili aj americké zbrojárske podniky General Dynamics a L-3 Communication Holdings. Akcie TRW sa v súčasnosti na burze obchodujú po 53,97 USD, čo je o niečo viac ako vyplýva z ponuky Northropu.
Podľa denníka Washington Post by mohlo dôjsť k veľkému akvizičnému boju a BAE bude tvrdým konkurentom. BAE Systems North America dosahuje ročný obrat zhruba 4 mld. USD a zamestnáva 22 tis. ľudí. Je jedným z najväčším dodávateľov Pentagónu.
TRW patrí aj medzi veľkých výrobcov automobilových dielcov a plánuje túto divíziu osamostatniť. Northrop by sa chcel v prípade získania TRW segmentu rovnako zbaviť. TRW dosahuje ročný obrat 16,3 mld. USD, pritom na zbrojársku divíziu pripadá asi 6,2 mld. USD. Ak by Northrop súboj vyhral, vstúpi medzi lídrov Lockheed Martin a Boeing.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 20:24