StoryEditor

Slovenská republika musí čeliť priemyselnej špionáži

14.05.2004, 00:00

Súčasťou správy SIS o činnosti za minulý rok bude aj informácia o priemyselnej špionáži voči slovenských podnikateľským subjektom a štátnym orgánom. HN to potvrdil riaditeľ kancelárie SIS Vladimír Šimko. V súvislosti s vyhostením ruského diplomata zo SR za špionáž včera riaditeľ SIS Ladislav Pittner informoval, že sa potvrdil záujem cudzích spravodajských služieb o etablovanie na území SR. Ako pre HN povedal člen Osobitného kontrolného výboru (OKV) NR SR na kontrolu činnosti SIS Ladislav Polka (Klub nezávislých poslancov), predmetom záujmu SIS bude v budúcnosti okrem monitorovania aktivít spravodajských služieb nečlenských krajín NATO aj "činnosť ľudí, ktorí do SR prídu v súvislosti s pôsobením nadnárodných ekonomických subjektov".
SIS nemá informácie o snahe organizovaného zločinu kontaktovať poslancov parlamentu. Vyplynulo to z Pittnerových odpovedí, ktoré mu včera adresovali členovia OKV. Poslanci ocenili, že počet odpočúvaných telefónov, ktorých povolenie žiadala od sudcov SIS klesol od roku 2002 zo 611 na asi 300. Naopak, kritizovali, že v súvislosti s minuloročnými kauzami okolo odpočúvania, diskreditačných článkov v britskom magazíne či odvolávaním riaditeľa NBÚ, SIS v správe "viní všetkých okrem seba". László Kotelés (SMK) však povedal, že ho Pittnerove odpovede na konkrétne otázky uspokojili.

Správa vojakov
Správu o svojej činnosti predložili včera poslaneckému kontrolnému výboru aj vojenské spravodajské služby. Člen výboru Gustáv Krajči (ĽS-HZDS) HN povedal, že vojenské spravodajské služby v súčasnosti prechádzajú organizačnými zmenami a po odchode príslušníkov, ktorí neprešli bezpečnostnými previerkami, je ich personálny stav naplnený na osemdesiat percent. Riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva (VOS) František Kašický poslancov informoval, že VOS v minulom roku zaznamenala zvýšený záujem zahraničných záujemcov o nákup vojenskej techniky, munície a výbušných látok v SR. Podľa Krajčiho sa podarilo niektoré skupiny záujemcov o nelegálny nákup tohto tovaru paralyzovať. VOS poslancom potvrdilo, že v Iraku v rámci kontingentu slovenských vojakov pôsobia aj spravodajskí dôstojníci, ktorí monitorujú aktuálnu bezpečnostnú situáciu v mieste pôsobenia jednotky. Tí by sa mali podieľať aj na príprave analýzy podmienok ďalšieho pôsobenia slovenského kontingentu, ktorú si od vlády SR vyžiadal parlament. Minister obrany Juraj Liška vo vyhlásení pre HN povedal, že zváži odtajnenie aktuálnej správy o vojenskom spravodajstve.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 08:24