StoryEditor

Robert Fico: Nemá zmysel odvolávať ministrov

10.05.2004, 00:00
Opozícia nemá a nikdy nemala 76 hlasov. Nemá žiadny zmysel prichádzať s návrhmi na odvolávanie. Väčšinu však nemá ani vláda - o všetkom rozhoduje skupina nezávislých poslancov. Šokuje ma, že niektoré koaličné strany akceptujú, keď časť poslancov podporuje vládu z presvedčenia a časť za niečo.

Zajtra sa začne po dlhšej prestávke rokovanie parlamentu. Opozícia avizovala, že po prezidentských voľbách podá návrh na odvolanie niektorého člena vlády. Kedy príde?
- Opozícia nemá a nikdy nemala 76 hlasov. Nemá žiadny zmysel prichádzať s návrhmi na odvolávanie. Väčšinu však nemá ani vláda - o všetkom rozhoduje skupina nezávislých poslancov. Šokuje ma, že niektoré koaličné strany akceptujú, keď časť poslancov podporuje vládu z presvedčenia a časť za niečo.

Snaha koalície je logická, chce vládnuť. Ak by vám chýbali jeden-dva hlasy na odvolanie premiéra, získavate hlasy rovnako...
- Určite by som neponúkal posty veľvyslancov, to je korupcia. Systém musí fungovať na jednoznačnej väčšine - buď ju vláda má a nemusí si nikoho kupovať alebo ju nemá, potom nech ide preč.

Čo urobí Smer, ak niekto z opozície predloží návrh na odvolanie člena vládneho kabinetu?
- Takýto návrh považujem za zbytočný. Poviem to na dnešnom rokovaní aj opozičným kolegom. Bolo by to len otvorenie diskusie na určitú tému bez konca, lebo hlasovanie by bolo určite neúspešné.

Po prezidentských voľbách došlo k určitému rozkolu v ĽS-HZDS, časť strany kritizuje štýl Vladimíra Mečiara. Aký je súčasný vzťah Smeru k tomuto politickému subjektu?
- Smer nikdy ĽS-HZDS nepovažoval za nepriateľa a protivníka. Pokiaľ nedôjde k spoločnému tlaku opozície, vláda bude vládnuť s čoraz menším počtom poslancov až do konca. Chcem, aby opozícia viedla sústredený tlak.

S predsedom ĽS-HZDS ste doteraz nikdy nenašli spoločnú reč?!
- Teraz však odpadla hlavná prekážka - prezidentské voľby nás prirodzene rozdeľovali. Táto etapa sa skončila.

Hovoríte o období pred voľbami, ale vy ste sa nevedeli dohodnúť ani predtým?!
- Už v roku 2002 bolo jasné, že pán Mečiar bude kandidovať za prezidenta. Bolo jeho legitímne právo pokúšať sa o akceptáciu v parlamente i v zahraničí. Tomu podriaďoval politiku ĽS-HZDS, preto sa dialo to, čo sa dialo.

Navrhujete stiahnutie vojakov z Iraku. Môžeme byť dôveryhodným členom NATO, keď odmietame niesť riziká?
- Ako to ovplyvnilo hodnovernosť Španielska? Vždy sme tvrdili, že na vyslanie vojakov do Iraku nebol žiadny mandát. Nepreukázalo sa prepojenie s teroristami, nenašli sa zbrane hromadného ničenia. Diskusia o stiahnutí vojakov preto získava na aktuálnosti. Zaujíma nás, ako prebiehajú rokovania na pôde OSN. Vždy budeme podporovať vyslanie nadnárodných jednotiek, ak na to bude mandát OSN.

Blížia sa voľby do Európskeho parlamentu. Kedy sa Smer vôbec začlení do európskych politických štruktúr?
- Ak budú naši kandidáti zvolení do EP, budú členmi socialistickej aliancie.

Smer však stále nie je členom žiadnej "eurostrany"?!
- Členmi Strany európskych socialistov (SES) sa môžeme stať len vtedy, ak sa staneme členmi Socialistickej internacionály (SI). Tam však už je SDĽ a SDSS. Vedú sa diskusie o tom, aby z jednej krajiny nebolo v internacionále veľa politických subjektov.

V tomto bode sa však neviete dohodnúť, tak s SDĽ, ako ani so SDSS?!
- Sociálnodemokratické strany v Európe aj tak za jediného skutočného partnera považujú Smer. Chceme na Slovensku vytvoriť jednu silnú stredoľavú alternatívu. Už sme sa dohodli so Stredom a s SOP. Dlhé rokovania nás čakajú aj ďalšími dvomi stranami.

Chce teda vedenie SDĽ a SDSS za začlenenie Smeru do SES priveľa?
- Sú mimo parlamentu, ich členstvo aj tak nemajú ako použiť. Ale krivdil by som im, keby som povedal, že členstvo v SI a SES používajú ako kladivo proti nám. Spoločne hľadáme riešenie.

Aký výsledok volieb do EP vás uspokojí?
- Z nášho pohľadu budem za úspech považovať zisk dvoch kresiel.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 13:01