StoryEditor

Ruskov (slovenský) investičný model

07.06.2004, 00:00
V politicky motivovanej diskusii o energetike sú nové prvky. Minister Pavol Rusko vehementne kladie požiadavku podmieniť podávanie ponúk na akcie elektrární záväzkom dostavby. Vraj tak sa dosiahne vyššia cena za predaj akcií.

V politicky motivovanej diskusii o energetike sú nové prvky. Minister Pavol Rusko vehementne kladie požiadavku podmieniť podávanie ponúk na akcie elektrární záväzkom dostavby. Vraj tak sa dosiahne vyššia cena za predaj akcií.
Je to otázne. Určite sa tak dosiahne vyradenie dvoch účastníkov tendra z nemecky hovoriacich krajín. Práve privatizácia mala exekutívu zbaviť starostí o energetiku, ktorých je už veľa. Lenže tak ako silnie kampaň za dostavbu dvoch zostávajúcich blokov Mochoviec, tak slabne šanca úspešne zavŕšiť privatizáciu Slovenských elektrární. V sobotu v rozhlasovej besede sme si mohli zasa vypočuť dôsledky nedostavby Mochoviec, od dvojnásobne drahšej elektriny až po zastavenie výťahov a bankových služieb. Vyjadrenia ministra Ruska sa opierajú o štúdie, ktoré vypracovali Slovenské elektrárne a o diskusiu so zástupcami energetických spoločností, ktoré mu podliehajú. Štúdie zatiaľ neboli zverejnené, vraj sa dopracúvajú. Azda sa z nich niekedy dozvieme, aký mechanizmus financovania dostavby za vyše 40 miliárd predpokladajú. Najmä, ako sa bude investícia splácať a zároveň sa dodrží, aby elektrina z Mochoviec bola lacná. Ide asi o originálny slovenský model. Navyše, ak ďalších desať miliárd majú elektrárne vynaložiť na obnovenie konvenčných zdrojov.
Všetky tieto starosti by verejnosť spolu s politikmi nemusela znášať, ak by sa vláda rozhodla vypísať súťaž na dostavbu Mochoviec oddelenú od privatizácie elektrární. Víťaz by dostal stavenisko Mochoviec od štátu s tým, že ho bude splácať a zároveň dokončí oba bloky. Ale ochota politikov -- budovateľov ísť touto cestou -- chýba. Totiž takto by sa vylúčili manažéri z Hraničnej a desiatky firiem spolupracujúcich s elektrárňami, a najmä politické okruhy napojené na tieto firmy. Zaujímavý postoj prezentujú priemyselníci. Pre nich dostavba prvoplánovo znamená nízke ceny elektriny. Buď mnohé súvislosti nechápu, alebo dobre chápu a snažia sa skryto podporiť originálny model. V zjednotenej Európe ťažko bude existovať ostrov s nízkymi cenami elektriny. V tejto kampani je cena elektriny a jej dostatok iba zástupný argument.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:18