StoryEditor

V. Vaškovič: Až výnos umožní posúdiť efektívnosť vynaložených nákladov

12.05.2003, 00:00
Kontrola Najvyššieho kontrolného úradu SR v Slovenskej konsolidačnej, a. s., a na Ministerstve financií SR (jej akcionárovi) priniesla opäť rad obvinení. O tom, či sú opodstatnené, sme sa zhovárali s Viliamom Vaškovičom, generálnym riaditeľom SK.
Stali ste sa terčom pozornosti (nielen) médií oprávnene?
-- To, že Slovenská konsolidačná (SK) je v centre pozornosti médií, a nielen ich, má plné opodstatnenie. Do SK boli presunuté pohľadávky delikventných dlžníkov z reštrukturalizovaných bánk vo výške viac ako 105 mld. Sk. Úlohou SK je transparentne a efektívne ich riešiť. Na druhej strane úlohou médií, ale aj Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) je objektívne o tomto procese informovať verejnosť. Žiaľ, už dlhší čas niektoré médiá systematicky a pravdepodobne zámerne skresľujú fakty o činnosti SK. Právny odbor SK v súčasnosti analyzuje tento stav a SK využije všetky možné prostriedky na svoju ochranu. Treba však povedať, že v ostatnom prípade médiám výrazne napomohol aj predseda NKÚ rozhovorom, ktorý poskytol redaktorovi Slovenskej televízie a ktorého obsah je zahmlievajúci a odborne neobhájiteľný. Mimochodom, takmer všetky zistenia uvedené v správe NKÚ zistila aj interná kontrola spoločnosti ešte pred kontrolou NKÚ a boli prijaté už aj opatrenia na príslušných úrovniach spoločnosti. Splnené sú tiež aj odporúčania a úlohy stanovené NKÚ.
Ktoré z výsledkov kontroly sú skresľované?
-- Prvým skreslením je tvrdenie, že do Slovenskej konsolidačnej boli postúpené pohľadávky, na ktoré boli poskytnuté štátne garancie. Po prvé treba jednoznačne povedať, že to nie sú pohľadávky s garanciou vlády v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách, ale garancie štátnych inštitúcií, ako napríklad SZRB alebo Slovenského pôdohospodárskeho fondu, za ktoré vláda neručí. Navyše, záruky na tieto pohľadávky sú podľa uskutočnených právnych analýz neplatné. Slovenská konsolidačná pri postúpení pohľadávky je povinná odovzdať kupujúcemu kompletnú dokumentáciu o pohľadávke, kde sa nachádzali aj príslušné záručné listiny. Kupujúci využil možnosť, aby o platnosti týchto záručných listín rozhodol súd. Zrejme sa príslušné médiá, ale i NKÚ obávajú výroku súdov, a možno opodstatnene. Treba však počkať na definitívne uzavretie tohto právneho sporu.
Koľko bolo takýchto pohľadávok a kedy ich Slovenská konsolidačná previedla na tretie osoby?
-- Ide o päť pohľadávok, ktoré boli na tretie osoby prevedené v rámci tzv. Pilotného projektu I ešte v začiatkoch existencie Slovenskej konsolidačnej. Navyše, záruky štátnych inštitúcii sa týkali iba časti ich hodnoty.
Neurobilo chybu vedenie Slovenskej konsolidačnej, keď postúpilo na tretie osoby pohľadávky s garanciami štátnych inštitúcií, aj keď ich podľa analýz ich bolo možné považovať za právne irelevantné?
-- Predstavenstvo SK, ktoré schválilo predaj balíka pohľadávok v Pilotnom projekte I, nedostatočne zvážilo stav v oblasti vymožiteľnosti práva na Slovensku. Nové predstavenstvo v budúcnosti takéto pohľadávky pravdepodobne predávať nebude. Potom však pohľadávky, kde sú určité právne neistoty, zostanú dlhodobo v správe Slovenskej konsolidačnej.
Kritizovaná je však aj pre vysoké náklady, vynaložené na vymáhanie a správu pohľadávok externými advokátskymi kanceláriami...
-- Porovnáva sa neporovnateľné. Pokým totiž pohľadávky nie sú predané alebo ukončené ich vymáhanie iným spôsobom (exekúcia, konkurz, odpis, atď.), a teda nie je známy konečný výnos, niet čo porovnávať. Ak bude známy výnos, budeme vedieť relevantne posúdiť, či náklady na správu alebo vymáhanie boli vynaložené efektívne.
Slovenská konsolidačná si vraj nesplnila za uplynulý rok odvodové povinnosti do štátneho rozpočtu v objeme 4,2 mld. Sk.
-- Slovenská konsolidačná tieto prostriedky neodviedla do štátneho rozpočtu preto, lebo sa neuskutočnil predaj akcií Poštovej banky, ktoré vlastní SK -- ponuky investorov boli pre vtedajšie orgány spoločnosti finančne neprijateľné. Rovnako aj ponuky na vytvorenie spoločného podniku so zahraničným investorom na vymáhanie pohľadávok v objeme 54 mld. Sk. Podľa revidovaného finančného plánu mala Slovenská konsolidačná do štátneho rozpočtu odviesť 600 mil. Sk, v skutočnosti však odviedla 700 mil. Sk. Okrem toho odviedla Národnej banke Slovenska splátku redistribučného úveru na trvalo obracajúce sa zásoby v objeme 457 mil. Sk.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:23