StoryEditor

Boj proti zločinu vecou celej EÚ

18.04.2002, 00:00

Štrasburg (hn/Josef Veselý)
Novú smernicu, ktorá by umožnila prenasledovanie zločincov cez hranice v rámci Schengenu, začal tento týždeň prerokúvať v Štrasburgu Európsky parlament. Zaoberal sa aj ďalšími krokmi na zlepšenie celoeurópskej súčinnosti v boji proti medzinárodnému organizovanému zločinu.
Spravodajca Európskeho parlamentu pre túto oblasť, holandský kresťanský demokrat Arie Oostlander, k tomu pre HN povedal: "Národná suverenita je pekná vec, ale pre občana je ešte dôležitejšie, aby sa cítil bezpečnejšie. Ak mu to nedokáže zaistiť jeho vlastná krajina patriaca do Európskej únie, musí sa spojiť s inými členskými štátmi."
Upozornil, že sa tak často deje až pod tlakom policajných orgánov zdola. Prekáža im napríklad to, že okrem rozdielnej legislatívy sú nekompatibilné aj frekvencie policajných vysielačiek. "Aj o takýchto zdanlivých detailoch hovorí správa," dodal Oostlander.
Programy v rámci EÚ, ktoré pre policajnú spoluprácu navrhuje, smerujú hlavne k spoločnému výcviku a výmene skúseností, a to aj so súčasnými kandidátskymi krajinami. Oostlander má na mysli najmä Poľsko, kvôli jeho dlhému pohraničiu s Bieloruskom či Ukrajinou. Neskôr bude tvoriť vonkajšiu hranicu EÚ.
Víta úvahy o tom, že by sa táto nová vonkajšia hranica strážila spoločnými silami, a to s finančnou a personálnou pomocou EÚ. Nemyslí si, že by tam musel byť medzinárodný personál. "Poľskí colníci a policajti sú menej nákladní," naznačil poslanec s kalkulačkou v hlave. Pomoc únie by mohla spočívať viac v technike a know-how. Pokiaľ ide o boj proti organizovanému zločinu, prisudzuje veľkú úlohu Europolu so sídlom v holandskom Haagu. "To si však vyžaduje harmonizáciu zákonov o ochrane osobných údajov. To sa týka aj kandidátskych krajín. Ideálne by bolo mať nakoniec mobilné útvary Europolu, ktoré by na požiadanie niektorej z členských krajín prišli so svojimi znalosťami na pomoc, aby rozložili siete organizovaného zločinu." Ani proeurópsky orientovaný poslanec Oostlander sa však nedomnieva, že by bolo možné, aby cudzí policajti či detektívi operovali samostatne na území inej krajiny EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:04