StoryEditor

Bytov pribudne ako vlani, tvrdí ministerstvo

15.12.2003, 23:00
Počet bytov dokončených v tomto roku by mal byť podobný ako vlani, teda ide zhruba o štrnásťtisíc bytov. Predpokladá to ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja. A to aj napriek tomu, že štatistiky vypovedajú o tom, že za prvých deväť mesiacov sa dokončilo iba 8 261 bytov. Rezort sa v tomto ohľade spolieha na výsledky posledného štvrťroka, ktorý býva v stavebníctve najsilnejší, čo potvrdzujú aj štatistiky z uplynulého roka.
Iná situácia je však v počte začatých bytov, kde malo Slovensko na tri štvrte roka oproti vlaňajšku sklz 1 500 bytov, čo sa už cez zimu aj podľa riaditeľa sekcie bytovej politiky Vladimíra Cvacha iba ťažko doženie. Pod tento sklz sa podpísal najmä tohtoročný výpadok v poskytovaní štátnych dotácií na nové projekty výstavby nájomného bývania. Zatiaľ čo vlani sa začalo s výstavbou takmer 3 500 nájomných bytov, od januára do septembra tohto roka to nebola ani celá tisícka.
Ani terajší deficit v počte začatých bytov nie je podľa ministerstva výstavby dôvodom na špekulácie o budúcoročnom vývoji v množstve dokončovaných bytov. Podľa predpokladu šéfa sekcie bývania by sa ich opäť malo dokončiť okolo štrnásťtisíc, pričom štatistiky v tomto smere môžu ovplyvniť projekty, ktoré sa začnú a hneď aj dokončia počas budúceho roka. Odhad celkového počtu dokončených bytov by podľa Cvacha nemali ohroziť ani budúcoročné zmeny, ako je nižšia štátna prémia k stavebnému sporeniu, nižší štátny príspevok k úrokovým sadzbám hypoúverov a ani zvýšenie DPH pre stavebné práce a očakávané draženie stavebných materiálov. "Áno, ľudia budú mať trošku horšie podmienky z hľadiska zvýhodnení, či sa to už týka daní alebo subvencií. Hlavné je však to, čo ľudia vôbec zo svojho reálneho príjmu sú schopní dať na bývanie. A tam už tých niekoľko percent inflácie alebo zmeny ceny v nadväznosti na úpravu DPH nehrajú dominantnú úlohu," povedal Cvacho, ktorý v budúcom roku nevidí veľa priestoru ani na revolučné zmeny v počte ukončených bytov smerom nahor.

Slovensko a Európa
Diskusie o tempe výstavby bytov sú namieste, keďže Slovensku chýba 95 až 100 bytov na každých tisíc obyvateľov, ktoré potrebuje na to, aby sa vyrovnalo priemeru vybavenosti obyvateľstva bytmi v Európe. SR tak s počtom 350 bytov (z toho len 310 trvalo obývaných) na tisíc obyvateľov v roku 2001 zaostáva nielen za vyspelými krajinami, ako sú, napríklad, Dánsko, Holandsko a Švédsko, ale aj za Českom, ktoré v roku 2001 malo 372 bytov na tisíc obyvateľov. Otázka podmienok rozvoja bývania na Slovensku podľa člena Predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne Herberta G. Pfeiffera nie je len vecou poskytovania štátnych peňazí. "Treba zlepšiť niektoré zákonné podmienky, situáciu v katastri nehnuteľností a uplatňovanie nových stavebných noriem," povedal.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:59