StoryEditor

Bežecký sviatok sa blíži. Košice odhalili posledné novinky

27.09.2016, 22:39
Autor:
TASRTASR

Organizátori 93. ročníka Medzinárodného maratónu mieru predstavili ďalšie novinky pred nasledujúcim ročníkom.

V poslednom týždni pred štartom najstaršieho európskeho maratónu sa už skompletizovala listina favoritov. Želaním organizátorov sú však nielen kvalitné športové výkony, ale aj priaznivé počasie.

Okrem súperenia afrických vytrvalcov, ktorí budú favoritmi MMM, bude zaujímavé sledovať aj slovenských bežcov. Ich motiváciou budú osobitné finančné bonusy, ale aj súboj o pozíciu domácej jednotky.

Platí to najmä pre preteky mužov, v ktorých sa predstavia nedávni majstri Slovenska Boris Csiba, Jozef Urban aj Imrich Pástor.

"Pripravili sme zaujímavú formu podpory slovenských vytrvalcov. Konkurencia bežcov, ktorá sa na MMM zvyčajne zíde, je pre nich neprekonateľná. Vypísali osobitné bonusy pre slovenských bežcov, ktorých pozícia nie je jednoduchá. Náš systém odmeňovania pre nich predstavuje ďalšiu motiváciu," poznamenal hlavný organizátor pretekov Branislav Koniar.

Organizátori zároveň zverejnili mená ďalších favoritov, ktorí pobežia maratón s najvyššími ambíciami. Pozornosť sa bude sústrediť najmä na Keňana Davida Kemboia Kiyenga. Jeho osobný rekord 2:06:26, ktorý dosiahol na maratóne v Paríži v roku 2009, je najlepší, aký kedy mal účastník MMM.

Smerom k predpokladanému výkonu v Košiciach však treba byť podľa slov Koniara opatrnejší, pretože od spomínaného výsledku už uplynulo sedem rokov. Favoritom budú aj jeho krajania.

Daniel Kiprop Limo je víťaz vlaňajšieho maratónu v Los Angeles (2:10:36), Samson Kiptoo Bungei patrí v 34. rokoch k najskúsenejším z plejády favoritov. "Máme deväť pretekárov pod 2:10, takže konkurencia bude veľmi silná," dodal Koniar.

S pribúdajúcim počtom účastníkov sa zvyšuje aj náročnosť na kapacitné zabezpečenie zdravotného servisu. Medicínske zabezpečenie aktuálneho ročníka MMM prešlo reformou, ktorá sa premietla do zdvojnásobenia personálnych kapacít, ktoré budú nasadené do zdravotnej starostlivosti o bežcov.

Ich úloha bude najmä intenzívne monitorovanie náročných posledných kilometrov trate, ale aj vo vybudovaní ďalších ôsmich stanovíšť lekárskej služby na každom piatom kilometri. Organizátori majú pred MMM viacero želaní, jedno z najväčších sa týka počasia.

"Sledujeme počasie a vidíme, že má byť okolo 20-22 stupňov. To je trochu veľa na vysoké ambície pretekárov. Už sme párkrát mali takzvaný negatívny split, keď bolo druhé kolo rýchlejšie než prvé. Očakávam, že preteky budú rýchle," poznamenal Koniar.

Jedným z projektov MMM je "Po stopách maratónskych legiend."

Presne pred 40. rokmi, v roku 1976, sa stal víťazom košického maratónu Japonec Takeši So. Počas svojho pobytu na východe Slovenska zanechal niekoľko artefaktov, vrátane maratónok, v ktorých dobehol do cieľa ako prvý.

Pred odchodom z Košíc ich ešte stihol podpísať a napísať dátum a svoj výkon. Víťazné topánky japonského vytrvalca už patria do zbierkového fondu MMM. Víťaza spred 40-tich rokov symbolicky zastúpi jeho krajan Šin Takahašino, ktorý sa objaví na štarte 93. ročníka.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 20:44