StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

15.12.2002, 23:00

Népszabadság
Komisár pre rozšírenie Európskej únie Günter Verheugen má výhrady aj voči upravenému návrhu verzie krajanského zákona. EÚ súčasnú podobu balíka úpravy právnej normy ešte nepovažuje za zosúladenú s odporúčaniami benátskej komisie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, ani s právnym poriadkom únie. Verheugen informoval o svojom stanovisku Budapešť, zároveň aj Bukurešť a Bratislavu. Komisár dal preveriť návrh úpravy začiatkom decembra na žiadosť maďarskej strany právnym aparátom únie. Výsledok previerky je podľa bruselských zdrojov zdrvujúci pre Maďarsko, lebo krajanský zákon, ktorý vláda expremiéra Viktora Orbána "pretlačila", nie je podľa expertov únie eurokomformná ani v upravenej podobe. Verheugenov list môže vysvetľovať náhle pritvrdenie Bratislavy aj Bukurešti, ako aj skutočnosť, že maďarská vláda napriek skoršiemu sľubu doteraz nepredložila balík úprav parlamentu. (Bruselská kritika krajanského zákona, nsz, 14. 12.)

Die Welt
V roku 1994 stáli USA a Severná Kórea pre prvý severokórejský atómový program na pokraji vojny. Svet sa o tejto skutočnosti dozvedel menej ako potreboval na pochopenie toho, aká dráma sa začína črtať na kórejskom polostrove v súčasnosti. Izolované severokórejské vedenie dráždi Washington v najcitlivejšom bode. Bushovo odhodlanie zvrhnúť diktátorské režimy, disponujúce jadrovými zbraňami, chápe Pchjongjang zrejme nesprávne a podceňuje ho. KĽDR bola záhadnou krajinou už od svojho vzniku a zostala takou do dnešných dní. Pchjongjang si pritom ani teraz nedokáže predstaviť, aké je to mať proti sebe protivníka, ktorý sa nenechá zastrašiť. Nová americká bezpečnostná doktrína je totiž namierená práve proti bunkrom týchto režimov. A KĽDR ukrýva svoj atómový potenciál hlboko pod zemou už 50 rokov. (Chybná kalkulácia Kim Čong-ila, Torsten Krauel, 13. 12.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 07:50