Včera sme si čo-to napísali o mäse a jeho vlastnostiach. Dnes vám pre inšpiráciu prinášame recept na lososový steak, pretože je to jedna z najobľúbenejších rýb v jedálničku bežca.
150 g lososa osoľte,
jemne posypte korením a
opečte zo všetkých strán na oleji.
Podlejte 150 ml vývaru,
do ktorého ste pridali 50 g na kolieska nakrájaného póru a
lyžičku limetovej šťavy.
Panvicu zakryte a tri minúty poduste. Pridajte na kocky nakrájanú rajčinu, pretlačený strúčik cesnaku, soľ a korenie. Podávajte najlepšie s opečeným toastom.
TIP: Ak si dopriavate lososa pomerne často, nakupujte striedavo jeho rôzne druhy. Na slovenskom trhu bežne zoženiete takzvané farmované ryby, chované v umelých rybníkoch a kŕmené granulami, ale aj voľne žijúce lososy. Lososy z umelých rybníkov sú drahšie (pri porciovaní vznikajú typické červené podkovy). Voľne žijúce lososy dosahujú menší vzrast, majú viac kostí a sú až o polovicu lacnejšie (napríklad lososy „keta“). Hrozí u nich väčšie riziko znečistenia odpadovými látkami (nebezpečná je predovšetkým ortuť) ako v prípade lososov z umelých rybníkov.