StoryEditor

ISPA podporí projekty podnikov vodární a kanalizácií

18.11.2002, 23:00

Riadiaci výbor Európskej komisie pre program ISPA v Bruseli schválil všetkých päť projektov, ktoré Slovensko predložilo v tomto roku. Ich celkové investičné náklady sú 107,590 mil. eur, z ktorých EÚ uhradí až 57,338 mil. eur. Ide o projekty v oblasti zásobovania obyvateľstva pitnou vodou a odkanalizovania a čistenia odpadových vôd v regiónoch Liptova, Žiliny, Považskej Bystrice, juhovýchodného Zemplína a Veľkého Krtíša. Všetky budú realizovať príslušné podniky vodární a kanalizácií (VaK).
Veľvyslanec Európskej komisie (EK) v SR a vedúci delegácie EK v SR Eric van der Linden v tejto súvislosti včera povedal, že finančne najnáročnejšie bude pre SR práve splnenie požiadaviek EÚ pre oblasť vodného hospodárstva. Zdôraznil, že EÚ doteraz v rámci programu ISPA len pre vodohospodárstvo vyčlenila asi 48 mil. eur a schválenie ďalších 64 mil. eur sa očakáva do konca tohto roku. Ocenil skutočnosť, že Slovensku sa podarilo pripraviť kvalitné projekty, pretože ešte v roku 2000 SR nedokázala využiť všetky prostriedky pridelené v rámci programu ISPA. V tomto roku však SR bude môcť vyčerpať 4,2 mil. eur, ktoré neboli využité pred dvoma rokmi pre nedostatok adekvátnych projektov.
Slovensko nemohlo čerpať prostriedky z ISPA na vodné hospodárstvo aj pre neukončenú transformáciu podnikov VaK. Po tom, čo tieto podniky boli transformované na akciové spoločnosti, ktorých vlastníkmi sú mestá a obce regiónov, sa podľa výkonného manažéra direktoriátu pre územný rozvoj EK pre program ISPA v SR Carstena Rasmussena situácia zásadne zmenila. Uviedol, že ISPA bude podporovať iba tie vodohospodárske projekty, ktoré budú realizovať existujúce podniky VaK. Tie majú totiž dostatok skúseností a odborníkov na ich prípravu a realizáciu. Navyše pôsobia v regiónoch, ktoré sú takmer identické s povodiami jednotlivých slovenských riek, čo umožňuje realizovať najnovšou smernicou EK preferovaný princíp integrovaného využívania vôd v povodí, uviedol C. Rasmussen.
Na rozdiel od okolitých krajín sa slovenské podniky VaK vyhli atomizácii, čo im teraz umožňuje pripravovať projekty, ktoré spĺňajú podmienky programu ISPA. Minimálna výška nákladov musí byť 5 mil. eur a na ich financovaní sa musí podieľať aj SR a podnik, ktorý ich realizuje, musí byť schopný získať úver na pokrytie časti nákladov. Schválené projekty však spĺňajú aj podmienky Kohézneho fondu, kde musia náklady dosahovať minimálne 10 mil. eur. Kým v rámci projektu ISPA musí byť Slovensko schopné absorbovať ročne 25 mil. eur, po vstupe do EÚ bude mať k dispozícii na projekty v oblasti životného prostredia až 100 mil. eur z Kohézneho fondu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 01:35