StoryEditor

V Maďarsku pripravujú zmenu krajanského zákona

18.11.2002, 23:00

Zástupcovia zahraničných Maďarov zo Slovenska, Rumunska, Juhoslávie a ďalších krajín sa uplynulý víkend stretli v Budapešti, aby prezentovali svoje stanovisko k zákonu o Maďaroch žijúcich v zahraničí, ktorý čaká v blízkom čase novelizácia. Maďarský parlament, ktorý v minulom volebnom období zákon prijal, nekonzultoval jeho znenie s okolitými krajinami, ani s EÚ. Problematická právna norma vyvolala v regióne negatívne reakcie, kriticky sa k nemu vyjadrili aj rôzne európske inštitúcie. V septembri z rokovania Právneho výboru Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Paríži vyplynulo, že maďarský krajanský zákon bude musieť byť zásadne prepracovaný, maďarská strana by mala novelu predložiť v decembri. Výhrady sa týkali najmä exteritoriality a možnej diskriminácie skupiny občanov na etnickom princípe. Novelizácia zákona by mala zabezpečiť jeho bezproblémovú aplikáciu. Slovenská strana už prezentovala stanovisko, že ak zákon nebude akceptovať jej výhrady, chce sa brániť právnymi normami.
SMK s výsledkom spokojná
Delegácia SMK išla do Budapešti na stretnutie Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT) s ambíciou, aby sa jej pripomienky premietli v novele zákona o zahraničných Maďaroch. Členmi Stálej konferencie sú predstavitelia maďarskej vlády a maďarských politických strán pôsobiacich v Maďarsku, ale i v okolitých krajinách. Návrhy zástupcov zo Slovenska nechcel predseda SMK Béla Bugár pred odchodom konkretizovať. Po návrate vyslovil presvedčenie, že bol spravený krok k dohode medzi Slovenskom a Maďarskom s tým, že ak sa závery konferencie dostanú do zákona, budú odstránené všetky doterajšie výhrady slovenských politikov. Jedným z problematických bodov bolo vyplácanie podpory na vzdelávanie, po novelizácii ju mali dostávať združenia pri školách s maďarským vyučovacím jazykom (združenie pedagógov, rodičovské združenie). Ak by aj po zapracovaní záverov MÁÉRT-u pokračovali v kritike krajanského zákona, odmieta SMK na riešení výhrad ďalej spolupracovať. "Nech sa páči, nech idú a oni sa dohodnú s maďarskou stranou. My sme urobili maximum, boli sme v kontakte s pánom premiérom a to, na čom sme sa dohodli, sme sa snažili presadiť v Maďarsku," upozornil Bugár.
Ministerstvo zatiaľ čaká
Problematika zákona o zahraničných Maďaroch na Ministerstve zahraničných vecí SR spadá do kompetencie vedúceho služobného úradu Miroslava Mojžitu. Ten včera považoval za predčasné na medializované výstupy reagovať. "Vypracovaný návrh zatiaľ nemáme k dispozícii. Máme prísľub, že v najbližšom možnom čase ho dostaneme," poznamenal s tým, že aj keď niektoré úpravy pozná vo všeobecnosti z médií, "problém býva v detailoch". Slovenská strana je pripravená uskutočniť do stretnutia premiérov aj rokovania na expertnej úrovni, ak to bude potrebné. "Všetko závisí od obsahu novely, či odstráni naše jednoznačné výhrady voči realizácii zákona," zdôraznil Mojžita.
O pár dní finále?
O maďarskom krajanskom zákone a jeho zmene by mali na najbližšom stretnutí (26. novembra) v Budapešti rokovať predsedovia vlády SR a Maďarska Mikuláš Dzurinda a Péter Medgyessy. Hlavnou témou ich stretnutia bol kontroverzný zákon aj minulý týždeň vo Varšave, kde obom premiérom asistoval predseda vlády Rumunska Adrian Nastase. Ten sa do Budapešti chystá 28. novembra. Práve Rumunsko je spolu so Slovenskom krajinou, ktoré najintenzívnejšie prezentovali svoje výhrady k maďarskému krajanskému zákonu.

-- maďarská strana by mala novelu predložiť v decembri
-- podporu na vzdelávanie by mali dostávať združenia pri školách s maďarským vyučovacím jazykom
-- o krajanskom zákone by mali 26. novembra v Budapešti rokovať Dzurinda a Medgyessy

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 01:35