StoryEditor

Úspešný biatlon má konečne vplyvného sponzora

28.11.2002, 23:00

Od vzniku samostatného štátu sa o najväčšie slovenské športové úspechy na zimných olympijských hrách pravidelne starajú biatlonistky, ktoré však nie vždy mali za svoje kvalitné výkony aj adekvátny finančný efekt. Zlepšenie finančnej situácie sľuboval po svojom nástupe do funkcie nový prezident zväzu Juraj Sanitra a jeho "povolebné" vyhlásenia sa už po troch týždňoch stali skutočnosťou. Prvý muž slovenského biatlonu včera podpísal s nemeckou firmou Techem dosiaľ najväčšiu sponzorskú zmluvu v histórii tohto športu pod Tatrami. "Po dohode s naším partnerom nebudeme prezrádzať výšku kontraktu, ale môžem prezradiť, že prostriedky sa použijú na zvýšenie zabezpečenia tréningového procesu a činnosti ženskej reprezentácie, ako aj na podporu mládeže. Financie nám pomôžu zlepšiť aj súťaživosť vo vnútri družstva, ktoré patrí do TOP tímu Slovenského olympijského výboru. Zmluva je podpísaná na jeden rok, ale obe strany počítajú s jej predĺžením," prezradil šéf slovenského biatlonu a zároveň tréner ženskej reprezentácie Juraj Sanitra. Množstvo financií bude závislé aj od výsledkov dievčat, keďže za umiestnenia v individuálnych pretekoch (do 15. miesta) a v štafetách (do 6. miesta) sú vypísané motivačné bonusy.
Firma Techem AG sídli v Echborne pri Frankfurte a je v rámci Európskeho trhu vedúcim poskytovateľom služieb v oblasti bytového hospodárstva a správy nehnuteľností pri evidencii a vyúčtovaní energie a vody. Spoločnosť má päťdesiatročnú históriu, pričom do športu začala investovať po padnutí železnej opony pred jedenástimi rokmi. Podporujú najmä športovcov z bývalého socialistického bloku: Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Česko a Slovinsko. Nebude to po prvý raz, čo sa rozhodli investovať do tretieho najsledovanejšieho športu v Nemecku (po futbale a formuly 1), veď logo firmy nosia na kombinézach okrem niektorých nemeckých reprezentantiek (Wilhelmová, Bucholzová, Kleinová a Mundová) aj reprezentantky Bulharska.

Príprava na Svetový pohár

K skúsenému reprezentačnému kvartetu Soňa Mihoková, Martina Halinárová-Jašicová, Marcela Pavkovčeková a Anna Murínová tento rok pribudli dve nové perspektívne členky tímu Petra Slezáková a Zuzana Hasillová. V príprave vo Fínsku sa dievčatá ukazovali v sľubnej forme, no viac ukážu už prvé preteky Svetového pohára (SP), ktoré sa budú konať budúci týždeň v Östersunde. Žiaľ, pre zdravotné problémy bude v prvých troch podujatiach chýbať Martina Halinárová. Náš mužský biatlon bude vo Švédsku reprezentovať trojica Marek Matiaško, Pavol Hurajt a Pavol Novák, ktorá sa vzhľadom na nedostatok financií pripravovala v skromných domácich podmienkach na Štrbskom Plese. Na základe výsledkov v predchádzajúcom súťažnom období majú právo vo SP štartovať zo Slovenska traja muži a šesť žien.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 15:25