13.01.2018, 00:00

Päť dôvodov, prečo by sme mali jesť cibuľu a cesnak

Pozitívne účinky cibule a cesnaku nie sú rozhodne žiadnou novinkou.

Výskumy ukazujú, že výťažky z cibule a cesnaku môžu zabrániť vzniku nádorových buniek, ich rastu, množeniu a dokonca aj šíreniu ďalej do tela. Štúdie ale bohužiaľ neuvádzajú množstvo, ktoré by sme mali denne zjesť, aby sme vzniku rakoviny zabránili. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sa však denná dávka cesnaku mala pohybovať okolo dvoch až piatich gramov a čerstvej cibule dokonca až 50 gramov denne.
Zdroj: Flickr

Pozitívne účinky cibule a cesnaku nie sú rozhodne žiadnou novinkou.

Zmienky o oboch plodinách pochádzajú dokonca už z obdobia starého Egypta.

Aj keď od tej doby uplynulo už niekoľko tisíc rokov, cibuľa a cesnak sú stále oprávnene považované za jedny z najprínosnejších potravín pre naše telo.

Potvrdzuje to aj lekár Jiří Landa.

"Obe tieto plodiny majú pozitívny vplyv na naozaj široké spektrum oblastí nášho zdravia. Nejde jednoznačne povedať, či má priaznivejší vplyv cibuľa, alebo cesnak, obe tieto potraviny považujem za dokonca ešte cennejšie, než sú iné druhy ovocia a zeleniny," hovorí doktor Landa.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.