05.06.2018, 10:00

Máte stále pocit hladu? Tieto jedlá vás rýchlo zasýtia

Chcete schudnúť, ale vás stále trápi pocit hladu? Práve vám by mohla pomôcť najnovšia štúdia z univerzity vo Warwicku.

Bravčová roštenka
Zdroj: Flickr

Vedci podľa iDNES prišli na to, že po niektorých potravinách sa cítime sýti oveľa rýchlejšie ako po iných.

Vedci identifikovali bunky v ľudskom mozgu, tzv. tanycyty, ktoré z jedla zisťujú, aká je jeho energetická hodnota a súvisia aj s pocitmi sýtosti.

Tanycyty sú spúšťané určitými aminokyselinami a vedcom sa zároveň podarilo zistiť, že niektoré potraviny na ne majú väčší vplyv než iné.

"Hladina aminokyselín v krvi a mozgu po jedle je veľmi dôležitým signálom, ktorý vyvoláva pocit sýtosti," vysvetľuje Nicolas Dale, profesor neurovedy na univerzite vo Warwicku.

Britskí vedci popísali svoj nový objav v novom vydaní časopisu Molekulárny metabolizmus.

V galérii zistíte, na ktoré potraviny podľa ich zistení tanycyty dobre reagovali.

Obsahujú totiž vysoké koncentrácie aminokyselín. A tanycyty na ne reagujú do tridsiatich sekúnd, signály získavajú cez chuťové bunky pre chuť umami.

Keď vedci tieto receptory zablokovali, tanycyty na aminokyseliny nereagovali.

Výskumníci sa domnievajú, že spomínaných potravín s vysokou koncentráciou aminokyselín, najmä arginínu a lyzínu, skonzumujeme menej, pretože sa po nich rýchlejšie cítime sýti. Od nového objavu si preto sľubujú prielom v možnostiach kontroly telesnej hmotnosti.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.