28.01.2010, 00:00

Čím je mäso menej tučné, tým lepšie

Tomu samozrejme neverte, je to iba mýtus.

Čím je mäso menej tučné, tým lepšie

Tomu samozrejme neverte, je to iba mýtus.

Medzi bežcami sa traduje, že červené jatočné mäso obsahuje mnoho tuku, a preto je lepšie jesť „ľubovoľné“ ryby. Ak by ste toto pravidlo striktne dodržiavali, pripravili by ste sa o užitočné látky ako v červenom mäse, tak v živočíšnom tuku. Okrem toho platí, že nie je ryba ako ryba. Napríklad tuniak má v mäse najviac tri percentá tuku, kým losos celých osem. Sviečková s vyrezanými tukovými vláknami teda môže byť podobná ako tuniak, kým hovädzie zadné môže mať rovnako tuku ako losos.

Pri výbere mäsa sa preto riaďte dôležitejšími hľadiskami, ako je len obsah tuku. Ak si napríklad vyberiete „mastného“ lososa, vôbec nespravíte chybu. V jeho tuku je totiž vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín (asi polovica z celkového množstva), ktoré pozitívne pôsobia na imunitu a znižujú riziko ukladania cholesterolu. Červené mäso je zase neoceniteľným zdrojom železa, zinku, vitamínu B12 (cobalamínu) a konjugovanej kyseliny linolovej (CLA), ktorá podporuje svalový tonus bežca.

Zajtra vám prinesieme recept na úžasný lososový steak