StoryEditor

U demokratov sa trasú stoličky

12.11.2002, 23:00

V Demokratickej strane to posledný týždeň doslova vrie. Po spackaných kongresových voľbách je v stávke budúcnosť lídrov strany v Snemovni reprezentantov, ako aj Senáte. O osude vodcu bývalej demokratickej väčšiny v hornej komore, Toma Daschla, sa síce zatiaľ oficiálne nehovorí, a to aj napriek tomu, že sa senátorovi podarilo stratiť pre najbližšie dva roky väčšinu, na druhej strane vodca demokratov v dolnej snemovni Dick Gephardt už oznámil, že na tento post v budúcom funkčnom období kandidovať nebude.
Sprvu sa vyprofilovali dvaja favoriti: kongresman Martin Frost a jeho kolegyňa Nancy Pelosiová. Skôr než sa však medzi nimi mohol odohrať akýkoľvek súboj, Texasan Frost odstúpil. Na jeho miesto sa šikovne natlačil mladý kongresman za štát Tennessee, Harold Ford. No Pelosiová si je svojou stoličkou taká istá, že pred novinármi vyhlásila: "Tento súboj sa skončil," samozrejme, v jej prospech. Napadla politiku Republikánskej strany a zdôraznila, že hlavným cieľom jej pôsobenia vo funkcii bude dosiahnuť stranícku jednotu v problematike hospodárskeho rastu USA. "Veľkým rozdielom medzi nami a republikánmi je fakt, že oni sú stranou lobistických skupín. To musíme Američanom vysvetliť," dodala politička z Kalifornie.
Primárnym podnetom, prečo Frost nepokračoval v rozbehnutej kampani o pozíciu vodcu demokratickej menšiny jednej z kapitolských snemovní bol fakt, že odstupujúci líder Gephardt podporil práve Pelosiovú. Kongresman Frost sprvu vyhlasoval, že jeho stranícka kolegyňa je príliš liberálna, zatiaľ čo on inklinuje k stredu, a práve to by pomohlo demokratom vo voľbách v roku 2004. No už o deň neskôr tvrdil: "Nancy Pelosiová je talentovaným a schopným lídrom strany. Mienim ju v nadchádzajúcich voľbách podporiť a spolupracovať s ňou na tom, aby som urobil maximum pre opätovné získanie kontroly nad Snemovňou reprezentantov demokratmi." Rozhodujúce pre voľby v roku 2004 by pritom podľa analytikov malo byť práve zjednotenie oboch krídel strany -- stredového a ľavičiarskeho.
Na scéne sa však nečakane objavil Harold Ford, kongresman z domovského štátu exviceprezidenta a posledného demokratického prezidentského kandidáta Ala Gora. "Som si vedomý svojej slabej pozície, lebo som s kandidatúrou prišiel neskoro, no v strane existuje reálna túžba a hlad po zmene," čo by práve jeho malo dávať do výhody v zajtrajších voľbách. A za 32-ročného Forda hovorí aj jeho výrazná popularita medzi voličmi v jeho okrsku -- Memphis, bol kľúčovým rečníkom na poslednom zjazde Demokratickej strany v roku 2000 a popredný americký spoločenský týždenník People ho dokonca zaradil na zoznam 50 najkrajších mužov sveta. Taktiež ide o jedného z najvýznamnejších černošských kongresmanov v Snemovni reprezentantov. "V niektorých ohľadoch reprezentuje mnohých demokratov, ich idealizovanú verziu samých seba," vyhlásil profesor politológie John Pittney.
No bývalý šéf Dick Gephardt (štát Missouri) z politickej mapy USA len tak ľahko nezmizne. V Kongrese zasadne na najmenej ďalšie dva roky a pripomína svoj ambiciózny plán kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2004.
Republikáni na čele s predsedom Snemovne reprezentantom Dennisom Hastertom a vodcom republikánov v Senáte Trentom Lottom po brilantnom uchopení moci medzitým horlivo pracujú na príprave straníckej agendy. Ich prioritou bude rozpočtová politika, plán znižovania daní, sociálna a zdravotnícka reforma. Na rokovanie Senátu by sa tiež mal dostať zákon o národnej bezpečnosti a republikáni, samozrejme, čo najskôr potvrdia prezidentom navrhnutých sudcov, ktorých zvolenie predtým demokrati blokovali.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 08:13